– Hernyák Gábor-
Emlékek, élmények, hagyományok – kulcsszavak, melyek mind-mind ezt a klasszikus kávékészítési formát lengik körül. Emlékek, ahogy nagymamánk szedi a frissen megdarált kávét a kotyogós szűrőjébe, aztán jól beízesítve tálalja. Sztereotípiák, amik a hosszú évek során az eszköz köré gyűltek a kávé erősségével, keserűségével kapcsolatban; valóban láttuk már az összes formáját a kotyogósnak? Mi most egy egészen új oldaláról közelítettük meg.
A kotyogós kávé talán az egyik legérdekesebb felfedezésem. A sztereotípiák attól hangosak, hogy a moka pottal egyáltalán nem lehet jó kávét készíteni. Nem is csoda, hiszen valószínűleg sokunknak volt már rossz élménye ezzel a közkedvelt otthoni eszközzel: keserű, égett, ihatatlan kávé, egy-két szétégetett tömítő gumi… Ezek után kétszer is meggondoltuk, hogy érdemes-e egyáltalán otthon ezzel az eszközzel kávézni. Főleg azok, akik megismerkedtek a filterkávé nyújtotta íztisztasággal, biztosan távolságtartással kezelik a kotyogós kávét, mint fogalmat.
Én is pontosan ebbe a kategóriába tartoztam: sose gondoltam volna, hogy ez lehet finom. De az, méghozzá nem is akármennyire!
A gondolat úgy született, hogy szerettünk volna létrehozni egy terméket az otthoni fogyasztók számára. Először a kapszulás kávé jutott eszünkbe, ami közelmúltban is viszonylag nagy sikernek örvendett, viszont nekünk volt némi fenntartásunk ezzel a projekttel kapcsolatban. A kapszulás kávékat sokan hosszúra, vizesre engedik, így az adott kávé teljes potenciáját igencsak nehéz kiélvezni. Az ízgazdag végeredményhez arra van szükség, hogy nagyon-nagyon rövidre húzzuk a kapszulákat, cserébe túl kevés mennyiséget kapunk a csészébe, ami – valljuk be – hamar elfogy.
Mindezeket mérlegelve arra jutottunk, hogy keresünk egy másik egyszerű eszközt, ami sok háztartásban megtalálható és könnyedén, kompromisszumok nélkül használható.
A választás pedig végül a kotyogósra esett.
Első teendőnk volt a különböző pörkölési profilok tesztelése: a kísérletek során a végső profilt az espresso- és a filterkávék profiljához hasonlóra, mégis kissé eltérőre lőttük, így megtartva a testességét és a karakterét az adott kávénak – az elkészült ital édességét és savasságát mégis kiemelve. Ezután különböző őrlésekkel próbálkoztunk. Fontos volt, hogy egy olyan megoldást találnunk, ami a rövid elkészülési idő alatt is megfelelő oldódást biztosít. Végül a durvább őrleményfinomság lett a befutó, ami meglepően tiszta, de intenzív ízeket eredményezett, mindkét kávé esetén. A két kávé tesztelése során két vonalon haladtunk, hiszen a célunk az volt, hogy ne csak a specialty, de a klasszikus kávék kedvelőit is megörvendeztessünk ezzel az új termékcsoporttal.
Bár a kávé technikai összeállítása is kemény feladat volt – a különféle variációk sokasága, és azok megfelelő összhangjának összeállítása – a legnehezebb és leghosszabb rész mégis hátra volt: az eszköz meghatározása. Mert az oké, hogy kotyogós, na de melyik? Ugyanis hiába volt már meg a jó kávé-víz arány, a megfelelő őrlemény mérettől és márkától függően teljesen különbözőek a tartozékok, gondolok itt a víztartályra, a kosár méretre stb. Ezek miatt nagyon nehéz volt megtalálni a tökéletes beállítást úgy, hogy az minden eszköznél ugyanúgy működjön.
A legjobb eredményeket eddig a Bialetti Moka Express-szel értük el, a recepteket a zacskó hátulján is ehhez ajánljuk. Az eredmény elképesztő lesz, azt garantálhatom!
A következő kérdés az már csak az volt, hogy a terméket felhasználóbaráttá tegyük. Sok kávészerető ismerősünknek és barátunknak nincs még otthon kifejezetten kávéhoz őrlője, vagy nem feltétlen tudja, milyen őrlés szükséges a különböző kávékhoz és eszközökhöz. Nekik kedvezve indultunk el abba az ördögtől való irányba, hogy őrölt kávé formájában kerüljön a zacskóba. Ugyanakkor jogosan merül fel a kérdés, hogy az őrölt kávé mennyire minőségi és vajon jobb lenne-e az eredmény, ha a szemes kávét otthon rossz minőségű őrlővel, frissen őröljük. A kísérleteink azonban minket igazoltak: az őrölt kávé még így is fényévekkel jobb eredményeket hozott a tesztelések alatt. Természetesen a körülmények is adottak a megfelelő őrleményhez: SSP késes EK43-mal dolgoztunk az elkészítés folyamán. A frissesség megőrzése érdekében viszont 250 gramm helyett 150 grammos kiszerelésbe csomagoltuk, így viszonylag rövid idő alatt felhasználható.
Próbáljátok ki ti is! Kísérletezzetek vele otthon, és írjátok meg nekünk az eredményt, mi pedig megadjuk hozzá a kezdőlöketet: szeptember 26-ig 2+1 akciót indítunk új, őrölt, kotyogós termékeinkre! Így, két csomag vásárlása esetén egy harmadikat ajándékba adunk a rendelésetekhez.
Induljon a nagy kotyi-teszt!