Kiválasztó kisokos, hogy megtaláld a megfelelő választást!
Könnyű megoldásnak tűnhet meglepni egy szerettünket egy zacskó kávéval, ám az elmúlt években, ismerjük be, valódi kihívássá vált a megfelelő kiválasztása.A kávépiac szélesedésével együtt mindannyiunk számára a kávés világ is egy mély és rétegelt gasztronómiai ágazattá nőtte ki magát, mely széles skálán mozog a szigorú, tudományos és az ad hoc jellegű kávékészítés között – jól megizzasztva mindazokat, akik a tökéletes megoldást keresik ajándékvásárláskor. Mára már nem elég a szép, ünnepi csomagolás, hiszen a specialty kávé térhódításával a beltartalom is egyre inkább foglalkoztat mindannyiunkat: honnan érkezett, hogyan készült… Nagyrészt azonban még mindig a klasszikus kávék népszerűek, hiszen, valljuk be, ehhez társítjuk igazán a „kávé ízt”.
Hogyan tudjuk eldönteni, hogy melyik irányba induljunk, milyen kávét, mekkora csomagot keressünk?
Összeszedtünk nektek néhány tippet, ami segíthet kiigazodni, ha egy olyan kedves családtagotokat, barátotokat lepnétek meg kávéval, akinél csupán annyi információtok van, hogy szereti a jó kávét.
Fontos azonban tudnotok, hogy a lentebb felsorolt szempontokat az általános tapasztalatok alapján építettük fel – eltérések bizony előfordulnak! ?
1. Korosztály
Szüleink és nagyszüleink számára bizony a kávé még sokszor egybecseng az egész rituáléval, ahogy otthon pörkölték, frissen őrölték és fogyasztották. Számukra így a kávé mint fogalom azzal az ízélménnyel társul, amit a sötét pörkölés biztosít: karakteres, kesernyés, sűrű, étcsokoládés ízvilágú kávékat javaslunk általában ajándéknak.
Az 50-es korosztálytól lefelé azonban már két irányvonal is beérkezik: a precíz olaszos és a tudományos specialty kávé-vonal – innentől valóban nehezebb dolga van az ajándékozónak, hiszen mindkettő alapos elkészítési rituáléval, és nem kevés esetben fanatizmussal is társul ám. Így itt már több más szempontra is szükségünk lesz.
2. Őrölni vagy nem őrölni?
Ha Shakespeare jelen lett volna még az első kávézó megnyitásakor…
Nagyon fontos a keresés kezdetekor tisztázni, hogy a kiszemelt tudja-e őrölni a szemes kávét, hiszen a tiszta ízélmény és a frissesség érdekében mindenképp ez a legideálisabb állapot. Amennyiben olyan helyen vásároljuk, pl. kávézóban, érdemes megérdeklődni, hogy utólag van-e lehetőség őrlésre!
3. Eszközpark
Nagy segítségünkre lehet választáskor, ha tudjuk, milyen eszközökkel készül a fekete a kiszemeltünknél.
- Kotyogós kávéfőző
Az egyik legelterjedtebb kávékészítési forma, mely a minőség-orientált kávés berkekben is egyre nagyobb figyelmet kap. Könnyen beszerezhető, tisztítható készülék, ami kis odafigyeléssel is remek eredményt hozhat.
Amennyiben őrölt kávéra van szükség, érdemes minél kisebb kiszerelést beszerezni, és akár többféle kávét is tenni a csomagba – az őrlést követően ugyanis a kávé sokkal nagyobb felületen szellőzik, így az ízvesztési folyamat bontás után felgyorsul. Épp ezért célszerű olyan kiszerelést választani, ami egy hét alatt kényelmesen elfogyhat.
Ha specialty kávét kerestek, és van lehetőségetek espresso és filter profil közül választani, az alábbiak alapján tudtok dönteni:
Az espresso pörkölésű kávék kotyogóssal kimondottan testesek lesznek, sokkal inkább a karakteres, csokoládés ízek dominálnak majd, szemben a filter pörköléssel, ahol a megfelelő őrlési fokkal kimondottan tiszta és gyümölcsös főzetek készíthetőek.
- Karos kisgépek:
Bizony, egyszerű kis karos gépekkel is szuper kávékat lehet készíteni, legyen szó akár egy üvegtartályos Szarvasi mini pressoról, vagy a kisebb 15 baros gépekről. Klasszikus és specialty kávék esetén is érdemesebb szemes verziót választani. Ha frissen, vásárláskor őrlitek, ne felejtsétek, hogy ezek az eszközök már finomabb őrlési fokozatot kívánnak, túl durva őrlemény esetén a víz csak átzubog a kávén!
- Otthoni automata gépek:
Ezek azok a masinák, melyekbe csupán betöltik a szemes kávét, és minden mást a gép intéz az őrléstől kezdve, a tömörítésen át az extraktálásig. Az olasz kávékra optimalizált gépek remekül működnek együtt a klasszikus pörkölésű kávékkal, de a karakteresebb, világos pörkölésű kávék is megfelelőek lesznek jó beállítások mellett.
Itt mindenképp a szemes kávé az irányvonal, és érdemes nagy kiszerelést választani, akár fél kilós vagy kilós méretben.
- Profi espresso setup:
A kávé fantasztikus világa könnyen beránt bármelyikünket – otthoni csúcsa ennek az útnak az egykaros, 9 baros profi géppark, őrlővel, mérleggel, akár egy kis disztribútorral a környéken. Honnan tudjátok megkülönböztetni a korábban említett kis karos gépektől? Nos,jelentősen nagyobb helyet foglalnak ám a konyhapulton, de az sem ritka, hogy külön szentélyben kapnak helyett.
Fontos, hogy specialty kávé választása esetén mindenképp espresso pörkölést válasszatok!
Kiszerelés tekintetében pedig itt is érdemes nagyobban gondolkodni: fél kilós, kilós kiszerelések kényelmesen kitölthetik a receptezés után fennmaradó 2-3 hetet. Természetesen itt már csak szemes kávé jöhet szóba.
- Filterkávé setup
Frenchpress, V60, Kalita, Aeropress, Cleverdripper, és még rengeteg változatot sorolhatnánk otthoni filterkávé készítésre, kézi és gépi opciókat egyaránt. Honnan tudod, hogy a kiszemeltednek ilyen van otthon? Nagyon könnyű, ottléted alatt legalább háromszor megpróbálja megkóstoltatni veled a kávét, szívesen és szertartásszerűen szöszöl az elkészítésével, akkurátusan és alaposan, előszeretettel kerülnek szóba az ízjegyek és a területjelleg – a filterkávé készítés a specialty kávézás magasiskolája.
Ajándékba így mindenképpen kis kiszerelésű, szemes, világos pörkölésű kávét válasszatok ügyelve arra, hogy filter pörkölést válasszatok. Különleges alkalmakra még akár vadászatba is kezdhettek, különleges ízprofilok vagy kísérleti feldolgozások után kutatva (különböző fermentációk és idegennek hangzó módszerek tartoznak ide).
4. Kulcsszavak
Van azonban, hogy nem könnyű eldönteni az ajándékozandó pörkölési hovatartozását – ha nevezhetjük így. Felsorolásszerűen összeszedtünk nektek néhány kifejezést és kulcsszót, ami segítség lehet választáskor.
Klasszikus kávék: krémes espresso; karakteres, testes ízvilág; kesernyés, erős fekete; szereti, ha a kávénak kávé íze van; kis tej, kis cukor; sok tej, kis cukor; csillogó, sötét kávészemek.
Specialty kávék: gyümölcsös, savas ízvilág; könnyed espresso; filterkávé; területjelleg; pörkölési profil; világos pörkölés; édes kávék.
5. Kedvelt környezet
Továbbra sem egyértelmű, minek örülne igazán? Ilyenkor gondoljátok át, milyen helyekre szeret kávézni járni, és ott milyen jellegű kávékat fogyaszt. Az újhullámos-klasszikus kérdéskört hamar eldöntheti, ha tudjuk, szabadidejében milyen kávékat fogyaszt leginkább.
Végiggondoltad az összes szempontot, de még mindig nem tudod, mi a megoldás?
Keress egy jó kis kapukávét!
Szeretem így hívni azokat a kávékat, amik egy kicsit a mezsgyén mozognak: hangsúlyos testességük mellett kellemes savassággal bírnak, így mindkét tábor számára megfelelő választás lehetnek. Ilyen például egy klasszikus pörkölésű kolumbiai kávé, vagy pedig egy világos pörkölésű brazil vagy közép-amerikai tétel, ahol inkább a csokoládés ízjegyek dominálnak.
Még egy kis biztatásra lenne szükséged?
December 21-ig most 15% kedvezményt adunk minden szemes kávénkra a webshopból – a készlet erejéig. ? Használjátok a 2021KARIAJI kuponkódot a vásárlás véglegesítésekor, hogy aktiválódjon a kedvezmény, és válogassatok kedvetekre!