Feldolgozási formák El Salvadorban – a mosott és száraz eljárás

Origin tripper: El Salvador

– Vivi –

Ahonnan a kávé jön – El Salvador

Egy kicsiny ország, tengerparttal, trópusi esőerdőkkel, rengeteg hegyvidéki régióval – El Salvador akár egy álomország fekszik Közép-Amerika szélén. Szomszédaihoz hasonlóan, itt is a mezőgazdaság teszi ki a gazdaság nagy részét; legerősebb szegmense természetesen a kávé, ami jelenleg az exporttermelés 90%-át adja.

Bár mondai felhangja nincs a kávé El salvadori útjának, hosszú története izgalmas, tanulságos és előremutató a kávétermő országok között is, kiváló tételeinek köszönhetően pedig igencsak megérdemli a figyelmet.

El Salvadorba az 1880-as években érkezett meg a kávé, és a gazdag felsőréteg számára hamar jövedelmező termékké vált. Mindaddig az indigó volt nemcsak El Salvador, de például Guatemala fő export cikke is, azonban ezekben az években egy új, olcsóbb, mesterséges színező került piacra, amivel a ruhákat az ikonikus kékre festették, a közép-amerikai indigóra pedig szinte meg is szűnt a kereslet.

Száraz feldolgozás emelt szárító ágyakon – leválogató szüret utánA kávé igencsak hamar átvette az indigó szerepét az országban, és rendkívül gyorsan jövedelmező exportcikke lett, melyből az avékony elitréteg profitált, akik kezében az ország területének nagy része összpontosult. Ezen elit főként politikai alakokból állt, köztük például az akkori elnökkel is – aki egyébként több mint 6000 hektárnyi területet birtokolt. Bevett szokás volt a nagyhatalom részéről a politikai és katonai elnyomás, mellyel a szegény réteget szinte ingyenmunkára erőszakolta, így növelve a profitot. Mégis, a bejövő pénzt jobbára a környék fejlesztésére, infrastruktúrára, utakra, mosóállomásokra fordították.

Közel 30 év alatt az ország indigó termelése teljesen megszűnt, immár a kávé tette ki az export majdnem egészét, sőt, a 70-es években El Salvador a világ 4. legnagyobb kávétermő országa volt.

Mégsem élvezhette sokáig az előkelő helyzetet a vékony vezető réteg: a 70-es évek végén kitört a több mint 10 évig húzódó polgárháború, ami teljes egészében átformálta az országot. Megszűnt a központosult hatalom és földelosztás, a tendencia pedig a mai napig jellemző: jelenleg a kávétermelők 95%-a kevesebb mint 20 hektárnyi területet művel, és a legnagyobb estate területek sem nagyobbak 245 hektárnál.

Kávétermesztés – hagyományok, környezet, variánsok

Mára El Salvador jelentősen békésebb napokat él meg.

Magashegységi ültetvényei pedig évről évre remekebb tételekkel állnak elő. A trópusi körülményeknek és a fél-aktív vulkáni környezet utánozhatatlan körülményeket teremtenek a kávénak. A szemek itt egészen hamar beérnek, sejtszerkezetük jóval puhább, így gyorsabban is pörkölődnek.

El Salvadornak emellett két variánst is köszönhetünk: a Pacas és a Pacamara is innen származik.

Előbbi természetes törpe-mutációja a Bourbon variánsnak, melyet Fernando Alberto PacasFigueroa fedezett fel. A Pacas törpe méretének köszönhetően sokkal sűrűbben ültethető, mint normál méretű társai, így az éves hozam is emelhető. Sőt, az országra jellemző erős szélnek is könnyedén ellenáll.

A Pacamara ezzel szemben egy laboratóriumi kísérletből született, a Pacas és a Maragogype variánsok keresztezéséből. Habár a variánst sokáig nem használták, a betegségekkel szembeni ellenállóképessége hamar hasznossá tette az elmúlt évtizedben – csészeminősége sem elhanyagolható azonban: az utóbbi évek Cup of Excellence nyerő tételei között is folyamatosan szerepel a variáns.

Természetesen a minőségi versenyeken meghatározó a farmerek lelkesedése is: a közép-amerikai gazdák mind kimondottan lelkesek a folyamatos fejlődés, az egyre minőségibb tételek készítése iránt. Többek között ennek is köszönhető, hogy a kistermelői gazdálkodás térhódításával a különböző kísérleti, fermentációs eljárások is egyre nagyobb szerepet kapnak a kávé feldolgozása folyamán.

Értékteremtés

Mosott és száraz feldolgozás, utolsó fázik: szárítás pátiókonHabár ma a kávé továbbra is jelentős szerepet játszik az ország mezőgazdasági életében, sokkal nagyobb hangsúlyt kap, amikor fenntarthatóságról van szó.

A gazdaságok 90%-a árnyékos vagy félrányékos gazdálkodási formát követ – ami nem csupán a lassabb, egyenletesebb érést biztosítja, de segít fenntartani a változatos helyi és átvonuló faunát. A talajerózió és kiszáradás ellen pedig víztározók biztosítják a védelmet.

El Salvador tehát egy fantasztikus, évről évre minőségibb tételeket produkáló ország, aki igencsak megérdemli a figyelmet.

Egyik kedvenc kávénk most az innen érkező Vista Hermosa tételünk: cherry queenes espressokat, és meggyek, édes filtereket készítünk belőle, és nem tudjuk megunni. Épp ezért következő blogcikkünkig most 15% kedvezményt adunk El salvadori kávénk árából. Használjátok az ORIGIN kódot vásárlásnál, legyen szó akár 250 grammos vagy kilós kiszerelésről!

Az élménybeszámolókat pedig várjuk tőletek e-mailben vagy üzenetben!