Rólunk
Számunkra a specialty kávé egy eszme és egy szenvedély, mely szigorú odafigyelést kíván még a legapróbb részletek terén is, hiszen a minőség csak így maradhat állandó. Pörkölőnkben nem szokványos területekről, régiókból érkező különleges, komplex ízvilágú kávékkal dolgozunk, melyből akár otthonra, akár kávézójába is szívesen szállítunk.
Csapatunk legkiemelkedőbb tulajdonsága a különféleség: hárman háromféleképpen találkoztunk a kávéval, egészen más és más oldaláról ismerve meg, később pedig időt és energiát nem sajnálva teljesen elmerültünk benne. Közös tulajdonságunk a maximalizmus, amellyel mindannyian munkánkra tekintünk. A szakma mélysége, precizitása és folyamatos megújulása sarkalatos pontok mindannyiunk számára.
Saját utunk világított rá arra azonban, hogy nemcsak az a fontos, hogy a szakma elismerését elnyerjük, hanem az is, hogy úgy dolgozzunk, hogy végül kávéinkat otthoni körülmények között is élmény legyen fogyasztani. Célunk a konzisztens minőség biztosítása a szezonális megújulás mellett. Közös munkánk kapcsán pedig missziónk, hogy az ne érjen véget a megrendelés leadásával, hanem egy közös fejlődés, tanulás induljon útnak.
Körmendi Gábor – a pörkölő
Igazából mindig is tudtam, hogy szeretnék egy saját vállalkozást, de konkrétan a kávé teljesen véletlenül jött. Egy kávéforgalmazó cégnél kezdtem el először dolgozni, ahol lehetőségem nyílt egy új márka behozatalára – gyakorlatilag innen indult minden. Bár itt sokkal inkább a márkaképviselet, mint a tudományos elmélyedés jellemezte a munkámat.
Persze, aztán kölcsönkaptam egy otthoni asztali kávépörkölőt, ami teljesen új dimenziókat nyitott meg. Elkezdtem kis tételben zöldkávét beszerezni, és a különböző tételek más-más ízvilága teljesen lenyűgözött. Nem is igen értettem hirtelen: hogyhogy nem mindenki ilyen kávét iszik!? Először az ismerősökkel, barátokkal és a családdal osztottam meg az élményt, ám a sok pozitív visszajelzés eldöntötte, hogy valóban érdemes ezzel mélyebben is foglalkoznom.
Hamarosan azonban a kezdeti nagy lelkesedés kétségbeeséssé vált: a kis pörkölő ugyanis teljesen szabályozhatatlan volt, így szinte minden egyes tétel más lett. Ez a kudarc indított el azon a tanulási úton, amiből mára úgy gondolom, hogy nincs menekvés: a törekvés, hogy minél tökéletesebben értsem, hogyan reagál a legkisebb változásokra is a kávé, ez a rendkívül érzékeny anyag.
A tanulás pedig hosszú volt. Mindenképp kellő időt szerettem volna szánni rá, hogy a lehető legtapasztaltabban induljak neki a saját pörkölőm megnyitásának: hazai konzultációkon, fórumokon vettem részt, majd 2017-ben Dániába utaztam, ahol végül a legtöbbet tanulhattam, nemcsak a pörkölésről. Rengeteg kísérlet, tanulás és kompromisszum vezetett oda, ahol ma tartunk.
Pörkölés közben számomra a leghangsúlyosabb a kávé édessége, ezért jellemzően inkább natural tételekkel szeretek dolgozni. Presszóban is a testes, szirupos, édes ízeket kedvelem, ezáltal azzal tudok azonosulni, és ezt az élményt szeretném másoknak nyújtani.
Mégis, úgy gondolom, hogy a pörkölő, mint cég élete egészen más tényezőtől függ a leginkább.
A legfontosabb szerintem a megfelelő csapat összeállítása. Mint minden vállalkozás, mi is úgy tudunk igazán sikeresen működni, hogyha a benne dolgozó alkalmazottak (és ebbe magamat is belesorolom) igazán azonosulni tudnak a szellemiséggel, és igazából nem is munkaként tekintenek rá, hanem sokkal inkább hobbiként, szenvedélyként.
Ónodi-Gál Vivien – beszerzés, marketing
Korábban idegenvezetőnek készültem, amíg a kávé keresztül nem húzta a számításaimat. Merthogy van valami közös a korábbi törekvéseimben és a kávéban: ugyanúgy történetekkel foglalkozom és adom át őket, mint ahogy előtte készültem, csak sokkal specifikusabban.
Úgy gondolom, a kávéban a csoda nem is igazán a pörkölőben történik, itt már feladatunk, hogy a legjobb tudásunk szerint a kávét annak legtökéletesebb formájában adjuk tovább, szinten tartva azt a minőséget, melyet a farmokon végzett munkának köszönhet. Számomra ez egy olyan egyelőre elérhetetlen és megfoghatatlan tudásfelhő, amihez a lehetőségekhez mérten szeretnék közel kerülni – épp ezért sokat foglalkoztam a zöldkávé tulajdonságaival, variánsokkal, a farmon végzett munkák tanulmányozásával. Nem is annyira a végeredmény elképesztő benne, hanem a folyamat összehangoltsága, összetettsége.
A kóstolás egy nagyon nehéz, de tanulható folyamat, ahol nagyon fontos a folyamatos gyakorlás. A kávé objektív értékelése ettől még természetesen egy szinte lehetetlen feladat. Épp ezért fontos, hogy új kávé választásánál összehangoltan álljunk ott. Leginkább azokat a tételeket keressük, amik nemcsak, hogy kiegyensúlyozottak és attribútumaikban megfelelőek, de számunkra egyfajta wow érzést nyújtanak. Ez persze nem egy rövid kutatás, sokszor tizen-, huszon-, sőt akár harmincvalahány különböző tételt is lekóstolunk, mire megtaláljuk a megfelelőt.
Az izgalmas része pedig csak ezután kezdődik: a kávé mögött rejlő történet, a terület sajátosságainak, egyediségének megismerése, az ízösszetevők megértése. Ilyenkor a kávé egy igazán egyedi profilt kap, szinte mintha már ő is csapat tagja lenne. Hiszek benne, hogy ez az egyediség megkapó és értékes is egyben.
A termékek most már kell, hogy valamilyen értéktöbblettel rendelkezzenek, nem elég csupán a termék maga. A vállalatorientált marketing és a tömegtermelés kezd megszokottá válni: a szokásos marketingfogások egyre kiszámíthatóbbak, a sablonszövegek is felismerhetőek – így igény teremtődik az egyedire.
Pápai Julianna – beszerzés, logisztika
Számomra a kávézás és a baristalét abszolút útkeresésként indult, életem azon szakaszában, amikor még fogalmam sem volt, mivel is szeretnék majd foglalkozni. Aztán, ahogy az már lenni szokott, belemerülve a specialty kávék világába, nem volt kiút. Az egész útkeresés átment szevedélybe, ami igazán akkor teljesedett ki, mikor bekerültem az Impresso csapatába.
Baristaként töltött éveim alatt nagyon sokféle kávéval dolgozhattam, ennek köszönhetően tapasztalhattam meg, hogy az egyes kávéknak és eszközöknek milyen sajátosságaik vannak. Fontos volt megtalálni a balanszot a kettő között, hogy működni tudjon: a kettő együtt így tud rendkívüli élményt nyújtani a vendégnek is. Ezt a folyamatot nemcsak, hogy nagyon élveztem, de izgalmas kihívásnak is tekintettem – most pedig egy egészen más oldalát tapasztalom ennek a területnek.
Egyfajta rituálé már, ahogy reggelente beérünk és elkészítjük az első kávét aktuális kedvencünkből, ami persze mindannyiunknak más – az élmény pedig új és új oldaláról lesz jó és különleges, ahogy a kávé a napok folyamán változik.
Kívülről nem is igazán látszik, mennyire sokrétű és érdekes ez az egész kávés világ. Rengeteg izgalmas ízzel és feldolgozással találkozom nap mint nap, így tapasztalva a kávé változékonyságát. Ezt az élményt szeretném átadni nektek én is a munkámmal.