Kávés versenyek – betekintő

Kávés versenyek – betekintő

Nemrég az Instagram sztorikban kérdeztünk titeket, hogyan is álltok a versenyzéshez, és bizony sokan jeleztétek: ódzkodtok tőle. Épp ezért külön örülünk, hogy a téma a nemrég zajló események kapcsán szóba került, és bízunk benne, hogy legalább a tartózkodók felének kedvet csinálunk!

Csapatunk valamennyi tagja kipróbálta már magát ilyen-olyan megmérettetéseken, legyen szó akár a szigorú, pontozólapos, hivatalos versenyekről vagy éppen egy kóstoló zsűris, „mutogatós” kávé-challenge-ekről. Tapasztalatainkból született a lentebbi cikk, ami most Nektek szól: ne hezitáljatok tovább!

Versenyezni?! Én?!

Naná – ha te nem, akkor ki más?

A kávés versenyeknek egyetlen feltétele van: készülj fel rendesen. Nem számít, hogy otthon méred-e a tizedgrammokat minden egyes presszónál, vagy bent a pultban kísérletezed épp ki a nyolcadikféle legújabb filtereszközre a tökéletes receptet. Sőt, sokszor épp a versenyfelkészülés az, ami kimozdítja a befásult (home) baristát, arról nem is beszélve, hogy a legképzettebbek is gyarapodhatnak itt bőven tapasztalattal.

Mert miről is szól egy verseny, miért jó ez?

A versenyek célja a szakma fenntartása és fejlesztése: a színpadon nem egyszer találkozunk új megközelítéssel, új variánsokkal, feldolgozásokkal vagy épp különféle sajátos receptúrázással, amik mind a résztvevők, mind a nézők számára előremutató példává válhatnak. A kávés világ egy folyamatosan változó, rendkívül rugalmas oldala a gasztronómiának, sajátos tulajdonsága pedig, hogy nehéz örökérvényű következtetésekre jutni, hiszen az alapanyag folyamatosan változó és környezetére szüntelenül reagáló tulajdonsága miatt rengeteg jó megoldás létezik.

A felkészülés menete

A kezdeti motiváció, a lelkesedés természetesen elengedhetetlen, de korántsem elegendő része a versenyzésnek. Szükséges még hozzá bizony idő, energia és pénz.

A klasszikus versenyek jellemzője, hogy a stage-en a lehető legkevésbé sem a rögtönzésé a szerep: a szigorú időkorlát roppant szűk keretet ad mindannak, amit a rendelkezésre álló idő alatt tenni vagy mondani tudsz. Képzeld el úgy, mint egy koreográfiát. Ahogy felmész, „Time”-ra indul a zenéd, és onnantól minden a tervezett ütemben, sorrendben és flowban követi egymást.

Ahhoz azonban, hogy idáig eljuss, a fent felsoroltak közül mindegyikre szükséged lesz.

Elsőként a két pillérét kell megtalálnod a versenyednek: a kávét és a prezentációt. Versenyáganként változó, hogy milyen mértékben, miről és hogyan kell prezentálnod, de rendkívül fontos mégis a kettő közötti kapcsolat. Van egy nagyon jó üzeneted, akár szakmai, akár a kávés világhoz metaforikusan kapcsolódó,aktuális közéleti probléma? Keresd meg a hozzá leginkább passzoló kávét! Kapcsolatot jelenthet akár a terület maga, ahol termesztik, a feldolgozásmódja, az ízjegyei, vagy a farmhoz kapcsolódó történet.

Egyedül bizonytalannak érzed magad? Kérj segítséget! Legyen melletted valaki, aki motivál, méri az időt neked, felírja a recepteket, segít, ha elakadsz, és szükség esetén akár a szöveged felét is kikukázza.

De mégis hogyan kell összeraknod egy prezentációt? Igencsak nagy segítség lehet ebben a szabálykönyv, hiszen mindazon túl, hogy felsorolja, mi mindent kell vinned, elkészítened és elmondanod, tartalmazza valamennyi zsűri pontozólapját is. Ezek mentén máris két kupacba is tudod rendezni a prezentációdat: mi az, amit el kell és mi az, amit el szeretnél mondani.
Lírikus lelkűek figyelem! Lényegre törő prezentációra lesz szükség! 🙂

Mégis mennyi zsűri van összesen?

A klasszikus barista versenyeken találkozol a legtöbb féle zsűrivel: néggyel.

A sensory zsűrik pontozzák magát az elkészült italt és az előadásodat. Ők lesznek a vendégeid, abban a 10, 12 vagy 15 percben, ami rendelkezésedre áll. Nekik tartod az előadást, ők figyelik, mennyire van egyben a történeted, mennyire vagy képben a kávéddal kapcsolatban (ugyanazokat az ízjegyeket érzik-e, amiket te elmondasz nekik), sőt, koordinálhatod is őket, amennyiben az előadásod során rájuk is szükséged van (pl. kavarják fel háromszor az italt kóstolás előtt).

A technikai zsűri végig a nyomodban lesz és árgus szemekkel figyel majd. Megnézi, hogy csakugyan annyi kávét használsz-e fel, amennyit mondtál, nem 5 grammal többet, méri az extrakciós időket, figyeli, mennyire tisztán és akkurátusan dolgozol az előadás alatt.

A főbíró egy kicsit mindkettejük munkájában részt vesz, de leginkább csak ellenőrzi, hogy a versenyed ideje alatt minden a szabályoknak és neked is megfelelően történik. Kóstolni is fog – az egyik sensory zsűri italából, random.

Találkozhatsz még shadow zsűrikkel is, akik amellett, hogy a versenyidődet mérik, feljegyzik valamennyi adatot, amiket a kávéddal kapcsolatban közölsz, így később, az értékelés során mindegyik zsűritag segítségére lehetnek a pontos információkkal.

Verseny után világűr?

Minden verseny után van lehetőséged alaposan kikérdezni valamennyi zsűritagot, akik a saját pontozólapjuk mentén kiértékelik neked a versenyedet, így pontosan láthatod, mire mennyi pontot kaptál. Ha van lehetőséged, beszélj valamennyiükkel, sőt, fotózd le magadnak a pontozólapokat, így a következő felkészülésnél már tudsz az ott történtekre alapozni, lehetőséged lesz az ott ejtett hibák kiküszöbölésére.

Mégis hány féle verseny van?

Világbajnokságot minden évben rendeznek (járványhelyzettől függően, természetesen), ezen eseményeket az alábbi linken tudjátok követni: https://worldcoffeeevents.org/

Itt találhatóan azok a szabálykönyvek is, amelyeket a hazai versenyek során használnak.

Hivatalos versenyt minden országban a saját SCA szervezete írhat ki, és a nyertesek regisztrálhatják magukat az aktuális világbajnokságra. Sajnos az itthoni szervezet feloszlott, és még nem lépett új a helyébe, ezért a hivatalos versenyekre egy kicsit még várni kell.

Ez azonban senkinek se vegye kedvét, hiszen hasonló tematikával szerveződnek itthon is versenyek: Coffee &Champions néven találjátok Facebookon a Krisztián szervezte versenyeket, barista és latte art kategóriában.

Valami aktívabb, életszerűbb versenyre vágynál? Nagy kávés eseményeken jellemzően belefut az ember valamilyen kávés kihívásba, mostanában leginkább a blendkészítés volt előtérben. De hasonló tematikára épül az Aeropress verseny is: a versenyzők a megadott kávéból a legjobb tudásuk szerint készítik el az italt időre. Az egy körben versenyzők kávéit a zsűri egyszerre kóstolja, majd rámutatással kiválasztja a neki leginkább tetsző kávét, így az a versenyző tovább juthat a következő körbe. Az ilyen versenyek leveszik a kávéválasztás terhét a válladról, de a felkészülésre ugyanúgy érdemes időt szánnod, hogy a legjobbat tudd kihozni magadból és a helyzetből.

A rengetegféle verseny közül tehát nehéz lenne azt mondani, hogy ne találnál olyat, ami passzol hozzád. Ha érzed magadban az elköteleződést, az alázatot és az akaratot, hogy végigvidd a programot, mindenképpen olyan élménnyel gazdagodsz, ami semmihez sem hasonlítható. Új embereket ismerhetsz meg és új nézőpontokkal találkozhatsz, ami által te is tovább fejlődhetsz, és tovább kutathatsz, hogy aztán újra és újra a legjobbat hozd ki magadból. Járj nyitott szemmel, és keresd a hozzád leginkább passzoló versenyzési formát – aztán találkozunk a színpadon!