Kreativitás, kitartás, odaadás, meghatározott célok és egyfajta önkifejezés – a kisvállalkozói lét ezen elemeit érdemes talán a leginkább kiemelni abból a nagy halmazból, ami ezek mellett még készségként vagy épp kötelezően elvégzendőként társul ehhez a létformához. Bár az alapításnak több motivációja lehet, úgy gondolom, legtöbben akkor kezdünk ebbe bele, mikor végre rátalálunk arra a folyamatra, arra a közlési csatornára, amivel a leginkább együtt tudunk érezni.
Legyen szó akár a kávé, az élesztők vagy a testünk világáról, a közös bennünk, hogy mindannyian inspirációt találtunk egy izgalmas szakmai területen.
Munkánknak pedig hihetetlen lendületet tud adni, amikor találkozunk azokkal, akik hozzánk hasonlóan azzal foglalkozhatnak, amire mindig is vágytak.
Annával legalább annyira spontán az ismertségünk, mint amennyire régi – ugyanabból a gimnáziumból indultunk útnak, és nem is hittük volna, hogy ilyen módon találkozunk legközelebb. Az eltelt éveket Anna is tanulással, képzésekkel töltötte, hogy minél jobb lehessen saját területén: a táplálkozás-tanácsadásban.
Kíváncsiak voltunk, mi lehet a véleménye egy olyan embernek a kávéról, aki, ha az adott kávé attribútumait nem is feltétlen, a hatását viszont maximálisan ismeri – így született az interjúnk Annával.
Mesélj kicsit magadról. Ha az ember megnyitja a profilodat Instagramon, rengeteg mindent talál: alapvető tanácsokat, érdekes cikkeket, életmód tippeket, hangulat posztokat – érezni, hogy igazán szívből születik valamennyi bejegyzésed. Hogyan kerültél erre a pályára? Tudatosan ide készültél mindig is?
Őszinte leszek, szerintem 22 éves koromig én voltam az egészségtelen táplálkozás irodalmi példája… Tésztát ettem tésztával, zsírban tocsogó kajákat sütöttem, minden nap ettem valami csokit, és mindemellett a lusta egyetemista csoportba tartoztam: tipikus mozgáskerülő voltam. A tükör előtt kezdődött a változás, ugyanis egyáltalán nem tetszett, amit ott láttam. Heti két alkalommal aerobikra kezdtem járni, és ettől reméltem a biztos változást. A kezdeti gyors eredmények láttán vérszemet kaptam, és valamennyi mozgásformával rövid idő alatt megismerkedtem. Mérföldkő volt az életemben, amikor először konditerembe mentem:azonnal rabul ejtett a súlyok világa, ehhez azonban már elengedhetetlen volt, hogy odafigyeljek az étkezésemre is.
Így vetettem bele magam a táplálkozásba, akkor még nagyon kezdetleges szinten. A sport iránti lelkesedésem egyébként odáig fokozódott, hogy 2016-2017-es években fitness versenyeken is kipróbáltam magam, jó eredményekkel. Mégis muszáj volt belátnom, hogy a versenyforma nem fenntartható, olyan életmódra volt szükségem, amit a hétköznapokban sem okoz gondot kivitelezni. Ehhez hozzájárult az is, hogy a versenyek után hormonális-és emésztőrendszeri-problémák jelentkeztek nálam, amiket a hagyományos, „diétás” tanácsokkal nem tudtam volna megoldani. Hogy ezeket az egészségügyi állapotokat helyre rakjam magamban, mélyebbre kellett merülnöm a táplálkozástudomány világába.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Anna Győző-Molnár (@gymanna_fit) által megosztott bejegyzés
Ez a mélyülés pedig tart aktívan a mai napig is, hiszen mára ezzel foglalkozol. Mikor jött a fordulópont? Volt egy olyan pillanat, ahol eldöntötted, hogy te ezt hivatásszerűen szeretnéd csinálni, vagy kicsit még mindig olyan, mintha hobbiból csinálnád?
Épp ahogy mondod: nekem a hobbim egyben a munkám is, ami miatt elmondhatatlanul hálás vagyok, és szerencsésnek érzem magam. Mivel már a kezdetektől minden táplálkozással kapcsolatos gondolatomat, receptjeimet és eredményeimet megosztottam az Instagramon, az évek alatt egy organikusan felépített követőbázis épült ki, ahol mindig pozitív visszajelzést és biztatást kapok a tartalmaimat illetően. Nagyon sokat köszönhetek nekik, mert valamennyire az ő nyitottságuknak és támogatásuknak köszönhetően merült fel bennem is, hogy szívesen segítenék másoknak is elérni a céljaikat, javítani az egészségügyi állapotukat. Így indult ez az egész.
Képzed is magad ilyen irányba hivatalosan, vagy pedig önmagad, autodidakta módon alakítottad ki a tudásodat?
Valamennyi hazai funkcionális táplálkozási tanácsadói képzést elvégeztem, és jelenleg is előadásokra, szemináriumokra járok. A Semmelweis Egyetem Táplálkozástudományi MSc képzésén tanulok és írom a diplomamunkám, ha minden jól megy, nyáron végzek is. A táplálkozástudomány annyira szerteágazó és összetett, hogy a folyamatos, napi szintű tanulás nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az ember mindig naprakész lehessen a tudást illetően. Külföldi szakembereket követek főleg, de magyarok között is van néhány olyan meghatározó név, akiknek nagyon sokat köszönhetek.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Anna Győző-Molnár (@gymanna_fit) által megosztott bejegyzés
Sikerült az eltelt évek alatt valamilyen örökérvényű alapszabályt kialakítanod a táplálkozással kapcsolatban, amit mindenkinek feltétlenül javasolsz, vagy annyira ember- és szervezetfüggő az egész, hogy igazából mindenki egyénileg kap tőled tanácsot?
Minden vendégemmel személyreszabottan foglalkozok, nálam ez nagyon fontos szempont. Bár közhely, de tényleg mindenki más, és másként reagálhat ugyanarra az élelmiszerre. Ettől függetlenül mégis vannak mindenkire érvényes alapigazságok a táplálkozásban, többek között a finomított szénhidrátok és egyes növény zsírforrások (pl. margarin és napraforgóolaj) kerülése.
Hogyan zajlik egy napodat mint táplálkozás-tanácsadónak? Több emberrel foglalkozol párhuzamosan, vagy pedig időszakonként mindig csak egy-egy vendégedre koncentrálsz?
Párhuzamosan több vendéggel is dolgozom együtt, de arra mindenképpen figyelek, hogy ne vállaljam túl magamat. Távol áll tőlem a futószalagszerű étrendgyártás, és fontosnak tartom, hogy mindenkire tudjak minőségi időt szánni. Az egyéni tanácsadáson kívül 6-8 hetes együttműködési idővel dolgozom a vendégekkel, így ez idő alatt folyamatosan tartjuk a kapcsolatot és beszéljük meg a felmerülő kihívásokat.
Alakítottál erre ki magadnak egy saját helyet, van egy irodád, ahol a munkavégzés zajlik? Vagy teljesen szabad jelleggel választasz találkozó pontokat, egészen kihasználva Budapestet?
Jelenleg a pandémiás helyzet miatt online felületeken zajlik a konzultáció. Előtte több volt a személyes találkozás, amelyeket mindig meghatározott kávézókban tartottam, igyekeztem olyan helyeket keresni, amelyek frekventáltabbak és jobban megközelíthetők mindenki számára.
Ez idő alatt gondolom, rengeteg helyen megfordultál már. Lettek törzshelyeid, éttermek, kávézók, vagy akár egy kedvenc környék, amit előszeretettel választasz?
Nagyon szeretjük az ázsiai konyhát, különösen a sushizókat és pho-levesezőket, ezek mértékkel az egészséges alapelvekbe is beleférnek. Kávézók között vannak törzshelyeim, ezeken a helyeken szívesen dolgozom vagy tanulok, valahogy itt mindig hatékonyabbnak érzem magam. Kifejezetten szeretem a Pozsonyi utca hangulatát és az ott található beülős helyeket, ez minden hétvégén már lassan kötelező program a barátokkal.
Jó is, hogy említed a kávét – milyen oldalaival találkoztál eddig? Van kedvenc kávéd, vagy kedvenc elkészítési módod, vagy nem is kávézol napi szinten?
Első perctől kezdve beleszerettem a speciality kávék ízvilágába, és persze ezeknek a kávézóknak a hangulatába. Cappuccinót szoktam inni növényi tejjel, ami legtöbbször kókusz, és édesítés nélkül fogyasztom. Itthon kapszulás és automata darálós kávéfőzőm is van, így készítek néha házilag is. Furcsán hangzik, de otthon tisztított vajjal (ghí) iszom, kis növényi tejet adok hozzá és glicin aminosavval édesítem, így kicsit táplálóbb lesz, és a hatása is jóval megnyúlik. Szeretem és támogatom a funkcionális kávéfogyasztást.
Szoktak tanácsadáson kávés kérdésekkel megkeresni? Rengeteg tévhit van a kávéról is a köztudatban(erről épp nemrég nekünk is jelent meg cikkünk), te hogy állsz ezekkel? Miket javasolsz, milyen tanácsokat adsz a kávéval kapcsolatban?
A kávé azontúl, hogy nagyon gazdag antioxidánsokban, különösen polifenolokban, támogatja a szív-és érrendszert, segít a Parkinson- és Alzheimer-kór megelőzésében, csökkenti a májrák kockázatát. A fogyasztott kávé hatása természetesen függ a kávéfajtától, a pörkölés módjától és olyan egyéni adottságoktól, mint a bélflóra, felszívódás hatékonysága, stb. Az sem mindegy, hogy mennyit és mikor iszunk, és természetesen számít az is, hogy mivel fogyasztjuk a kávét. A kávé időzítésére a legjobb időpontok a cirkadián ritmusunk szempontjából a dél körüli órák, az ezt meghaladó koffeinbevitel már megzavarhatja az alvásunkat.
Az éhgyomros kávéfogyasztást nem javaslom, ennek negatív hatása lehet az aznapi inzulinérzékenységünkre, továbbá kerüljük a nagyon cukros, tejes verziók rendszeres fogyasztását, különösen, ha fogyási céljaink vannak. A koffein fogyasztására is mindenki másképpen reagál. Mivel a koffein stimulálóként hat központi idegrendszerre, valakinél túlságosan megemelheti a vérnyomást és a pulzust, ami kellemetlen tünetekkel járhat. Ezeknél az egyéneknél érdemes mérsékelni a kávébevitelt, esetleg a koffeinmentes verziókat előtérbe helyezni. Fontos, hogy ne függjünk tőle, és ne ez legyen az egyetlen megoldás arra, hogy elkezdődjön a napunk, hiszen a pihentető alvás mindennél többet ér, viszont a mértékkel, és megfelelően időzített kávéfogyasztás csodákra képes.
Ennyi idő után lett kedvenc területed a táplálkozás tanácsadáson belül, vagy annyira összetett, hogy igazából az egész egy nagy kedvenc terület lett?
Ami a számomra legizgalmasabb terület, az az emésztőrendszer, és azon belül is a bél mikrobiom. Mivel az emésztőrendszeri problémák gyakran társulnak hormonális egyensúlytalanságokkal (pl. inzulinrezisztencia, pajzsmirigy alulműködés, PCOS), így ez a terület is foglalkoztat, és ezek az állapotok is szépen kordában tarthatók megfelelő életmóddal, és ebben kifejezetten nagy szerepet játszik a táplálkozás.
Ha ki kéne emelni egy pontját a munkádnak, mi lenne az? Van egy meghatározó élmény, egy pozitív visszajelzés, vagy egy kedves törzsvendég, aki folyamatosan lendületben tart, vagy mindig új és új motivációt gyűjtesz a munkád során?
Minden nap végigkísérnek azok az üzenetek a vendégeimtől, amelyben megköszönték, hogy segítettem nekik, és hogy milyen fantasztikus sikereket értek el az egészségüket illetően. Megoldódó (akár évekig tartó) emésztési problémák, megszűnő menstruációs fájdalmak, javuló vércukorértékek… Több olyan visszajelzés is érkezett, hogy a növekvő energiaszint, amit az étrend tett lehetővé, hogyan hatott ki az élet minden más területére, és miként javult ezáltal az életminőségük. De talán ezek közül a legmotiválóbb érzés az, amikor fiatal, továbbtanulás előtt álló leány vendégeim arról mesélnek, hogy az én hatásomra ők is ezt a pályát választották. Ez az érzés felbecsülhetetlen.