A kávéról
Ez a Potosí farmon termő különleges kávécseresznye 54 hektárnyi területet foglal el a Cauco völgyben.
A Typica és Bourbon variánsok keresztezésével jött létre, termeszteni főként Kolumbiában szokták.
Különleges igénye, hogy árnyékban szeret lenni, a napot nem kedveli, így a farm erdős területeit használják ki termesztésére.


Savas, alkoholos ízjegyei miatt különleges ez a variáns is hamar belopta magát a kávékedvelők szívébe.
Feldolgozásánál a kávécseresznyék 3 napig fermentálódnak műanyag tartályokban, majd kiszedik őket a gyümölcsből és a rajta maradt gyümölcshús rétegben hagyják őket fermentálódni még 4 napig.
Ezután a gyümölcshússal együtt szárítják őket gépi szárítóban 13 napig.
A farmról
A farmot 1945-ben alapította Juan Antonio és felesége Blanca Iigia a Potosí területen. A Typica 3 féle variánsát szerették volna telepíteni (Yellow Bourbon, Red Bourbon és Caturra), így 14 gyermekük segítségével kezdték el gondozni az ültetvényeket.
A kávépiac és az országban történő válatozások ellenére nagyon sikeresnek bizonyult a farm, ezért pár évvel később eldöntötték, hogy megnövelik a termelésüket. Ekkor csatolták a farmhoz a Trujillo területet.


2007-ben, mikor Rigoberto fiuk Panama régióban menedzselte a La Carleida farmot és elnyerte a panamai SCA által kiadott “Best coffee of Panama” díjat, eldöntötte, hogy saját családja farmján is szeretné termeszteni ezt a variánst.
Annak ellenére, hogy Kolumbia éghajlata és a termőtalaj megnehezítik ezen variánsok termesztését, a Granja La Esperanza immáron 4 farmján minden évben kiváló kávékat szüretelnek.
Vélemények










