Mit jelent nekünk ez a kávé:
A koffeinmentes kávé mindig is egy nagy kérdőjel volt számunkra, szerettük volna már régen, de sosem találtunk olyat, ami ízében levett volna minket a lábáról. Egészen mostanáig. Tiszta, édes, mellékízmentes – ez már önmagában is lenyűgöző volt, de mellé intenzív, dzsúszos ízjegyei még inkább meggyőztek minket arról, hogy ideje, hogy koffeinmentes kávé is kerüljön a szortimentbe.
Vélemények
Colombia decaf de Cana
Ízjegyek:
- narancs, pomelo, fekete tea, dzsúszos
Ország: Colombia
Régió: Huila
Variáns: Castillo, Caturra, Colombia
Feldolgozás: mosott,
Fekvés: 1400-2000 masl
4.750 Ft – 15.500 Ft
Elkészítési javaslatunk:
Espresso
Bemenő: 17 g
Kijövő: 40 g
Idő: 28 s
Hőfok: 93°
A Kolumbia délnyugati régiójában fekvő Huila régió a Magdaléna-völgy közelében fekszik. A változatos magasságban termelt kávék teszik a régióból származó kínálatot igazán egyedivé. Huila az ország egyik legkomplexebb és legegyedibb kávéit adja. A területről kerül ki az ország termelésének 20%-a.
Kolumbia a leginkább mosott tételeiről ismert. A szüret után a szemeket átválogatják és egy nyílt vizű fermentációs medencébe áztatják 12-36 órán keresztül. Ezután lemossák róla a maradék mucilage-et, majd pátiókra terítve szárítják.
A koffeinmentesítésre rengeteg féle eljárás született már. Ehhez a kávéhoz a cukor erjedésénél keletkező etilacetátot használják a koffein kivonására. Szüret és feldolgozás után a babokat 30 percig gőzölik alacsony nyomáson, hogy felnyíljanak a kávébab pórusai – ezzel előkészül a kávé a koffeinmentesítésre. A babokat az etilacetátos oldatba helyezik, ahol az észter elkezd kötődni a klorogénsavak sóihoz a bab belsejében. A medencét ezután leeresztik, és újra feltöltik tiszta vízzel – a műveletet 8 órán keresztül ismétlik, mígnem a kávéban már nem található koffein. A babokat ezután újra átgőzölik, így eltávolítva az esetlegesen ottragadt észtereket. Ezután újra kiszárítják a kávét, majd előkészítik.
Elkészítési javaslatunk:
Espresso
Bemenő: 17 g
Kijövő: 40 g
Idő: 28 s
Hőfok: 93°
Vélemények
Mit jelent nekünk ez a kávé:
A koffeinmentes kávé mindig is egy nagy kérdőjel volt számunkra, szerettük volna már régen, de sosem találtunk olyat, ami ízében levett volna minket a lábáról. Egészen mostanáig. Tiszta, édes, mellékízmentes – ez már önmagában is lenyűgöző volt, de mellé intenzív, dzsúszos ízjegyei még inkább meggyőztek minket arról, hogy ideje, hogy koffeinmentes kávé is kerüljön a szortimentbe.