A kávéról
A Pacas és a Maragogipe variánsok keresztezéséből jött létre, először El Salvadorban, majd elterjedt Közép- és Dél-Amerika többi részén is, de eddig még sehol sem sikerült homogenizálni a növényeket.
Ennek ellenére nagyon kedvelt és különleges kávéfajta, mert képes tökéletes csészeélményt nyújtani.
Sűrűn használják versenykávénak és Cup of Excellence versenyeken is sorra kiváló eredményeket hoz.


Feldolgozásnál a tökéletesen érett szemeket leszedik
és mielőtt elkezdődne a folyamat megmérik
a tápanyagsűrűségüket.
Ezután 70 órára juta zsákokba teszik őket és időközönként megforgatják, hogy mindenhol érje a kávécseresznyét a keletkező must.
Ez a folyamat segíti elő, hogy a végeredmény kellően savas és gyümölcsös is legyen. Ezután gépi szárítóban szárítják a cseresznyéket 8-12 napig, majd klímaszabályozott helyisgében tárolják őket, hogy megőrizzék a kávét legjobb minőségében.
A farmról
A farmot 1945-ben alapította Juan Antonio és felesége Blanca Iigia a Potosí területen. A Typica 3 féle variánsát szerették volna telepíteni (Yellow Bourbon, Red Bourbon és Caturra), így 14 gyermekük segítségével kezdték el gondozni az ültetvényeket.
A kávépiac és az országban történő válatozások ellenére nagyon sikeresnek bizonyult a farm, ezért pár évvel később eldöntötték, hogy megnövelik a termelésüket. Ekkor csatolták a farmhoz a Trujillo területet.


2007-ben, mikor Rigoberto fiuk Panama régióban menedzselte a La Carleida farmot és elnyerte a panamai SCA által kiadott “Best coffee of Panama” díjat, eldöntötte, hogy saját családja farmján is szeretné termeszteni ezt a variánst.
Annak ellenére, hogy Kolumbia éghajlata és a termőtalaj megnehezítik ezen variánsok termesztését, a Granja La Esperanza immáron 4 farmján minden évben kiváló kávékat szüretelnek.
Vélemények










