A kávéról
Az Illubabor variáns sajátos ízjegyeit tökéletesen hordozó, kiegyensúlyozottan gyümölcsös és fűszeres kávé a termelés 15 %-át teszi ki a Gaylee farm részen. Különleges ízjegyeit a terület mellett elfolyó, a farm vízellátását biztosító Yetgordon folyóból is nyeri.
Feldolgozásánál a frissen szedett kávécseresznyéket juta zsákban fermentálják egy föld alatti beton kádban 60 órán keresztül. A fermentált cseresznyéket aztán szétnyomják és árnyékban szárítják 16 napon át.


A farmról
Az Etiópia dél-nyugati részén fekvő, 471 hektáros Gesha farm a 2000-es évek végén jött létre, az etiópiai származású Rachel Samuel elképzelései alapján.
A tökéletes hely megtalálása után az Etiópia középhegységén fekvő Gori Gesha farmról szedett magokkal kezdték kialaíkati az ültetvényeket. Évek kemény munkájával alakították ki a farmot, hogy létrehozzák a legtökéletesebb növényeket.
Kezdetben kétféle variánst ültettek: Gesha 1931 és Gori Gesha. Mindkét variáns a Gori erdő Panama Gesha gyüjtőterületéről származik. Előbbi hasonlít legjobban genetikailag, formailag és ízvilágában is a Panama Gesha-ra.
A harmadik variánst az Illubabor erdőben szüretelték először. Részben kiváló betegségtűrő képességei miatt választották.
A Gesha Farm 8 különbőző részre van osztva.
A 3 fő részt a 3 variáns határozza meg. Ezeken belül pedig feldolgozás, ízek és magasság alapján osztották fel az ültetvényeket.
Ez megkönnyíti a kávé feldolgozását, amikkel dolgoznak és lehetőséget ad a kísérletezésre.

Vélemények










