Mit jelent nekünk ez a kávé:

A közép-amerikai kávék jellegzetes csokis ízvilágából néhány tétel olykor teljesen kitűnik. Ilyen volt a nicaraguai Santa Maria tétel is. Édes, sárgadinnyés, ananászos ízjegyekkel találkoztunk a kiválasztásnál, ami végül egy remek élménnyé alakult mind espressonál, mind filterkávé készítésnél.

Nicaragua - Santa Maria

Ország: Nicaragua
Régió: Jinotega
Város: Aranjuez
Farm: Santa Maria
Variáns: Caturra, YellowCatuai, Red Catuai
Feldolgozás: Honey
Fekvés: 1380 – 1500 masl
Ízjegyek: ananász, sárgadinnye, őszibarack, tejcsokoládé,

3.800 Ft12.550 Ft

Törlés

Vélemények

Elkészítési javaslatunk:

Espressohoz:
Bemenő: 18,5g
Kimenő: 36g
Idő:25mp
Vízhőfok: 92 °C

Filterhez:
Kávé: 20g
Víz: 300g
Idő: 2:15
Vízhőfok: 95 °C
Őrlés Commandante: 22 click
Recept:
50g víz – keverés – bloom – 45mp-ig –
Lassan középre öntjük a maradék vizet, amíg el nem érjük a 300g-ot
Enyhén végezzünk körzést az eszközzel

Santa Maria egyike azon hét farmnak Jinotega és Matagalpa térségében, ami Victor Robelo, és így a Las Nubes csoport tulajdonában van. Eredetileg a 90-es évek végén vásárolták, a Kontra akciók felszámolása után. Elsőként édesapja kedvenc variánsával, yellowcatuai és caturra cserjékkel ültették be. Azóta a farm leginkább a caturrát termel, JimmyMierisch igazgatói felügyelete alatt. A fő fókusz a termelés mennyiségéről pedig a minőségre terelődött: minőségi lotok és kísérleti feldolgozások zajlanak a farmon, nagy sikerekkel.

Szüret idején a kávét saját tulajdonú feldolgozó állomásukra szállítják, mielőtt még a szárításra sor kerülne (a feldolgozás módjától függően, hiszen a farm egyaránt készít mosott, natural és honey tételeket). A szárító ágyak egy kicsit odébb, Matagalpában találhatóak, a LaNubes 2014-ben vásárolt állomásán. A szárítóágyak itt 3-4 réteg magasságban fekszenek egymáson, így jobban ellenőrizhetővé válik a hőmérséklet és a nedvességtartalom – a feldolgozás módjától és milyenségétől függően. Mivel minden eszköz a saját tulajdonukban áll, hihetetlen precíz és pontos adatgyűjtést és mérést tesz lehetővé – emellett azt is biztosítja, hogy a különféle kísérletek és új eljárások is biztosan a remélt minőségben és végeredménnyel folynak végig.

Jinotega a második legnagyobb régió Nicaraguában, mely az ország északi határán, Honduras szomszédságában fekszik. Matagalpapedig délről határolja Jinotega régióját.

Vélemények

Mit jelent nekünk ez a kávé:

A közép-amerikai kávék jellegzetes csokis ízvilágából néhány tétel olykor teljesen kitűnik. Ilyen volt a nicaraguai Santa Maria tétel is. Édes, sárgadinnyés, ananászos ízjegyekkel találkoztunk a kiválasztásnál, ami végül egy remek élménnyé alakult mind espressonál, mind filterkávé készítésnél.

Elkészítési javaslatunk:

Espressohoz:
Bemenő: 19g
Kimenő: 38g
Idő: 30mp
Vízhőfok: 94 °C

Filterhez:
Kávé: 20g
Víz: 300g
Idő: 2:15
Vízhőfok: 95 °C
Őrlés Commandante: 22 click
Recept:
50g víz – bloom – 45mp-ig
Lassan középre öntjük a maradék vizet, amíg el nem érjük a 300g-ot