Mit jelent nekünk ez a kávé:
A közép-amerikai kávék jellegzetes csokis ízvilágából néhány tétel olykor teljesen kitűnik. Ilyen volt a nicaraguai Santa Maria tétel is. Édes, sárgadinnyés, ananászos ízjegyekkel találkoztunk a kiválasztásnál, ami végül egy remek élménnyé alakult mind espressonál, mind filterkávé készítésnél.
Nicaragua - Santa Maria
Ország: Nicaragua
Régió: Jinotega
Város: Aranjuez
Farm: Santa Maria
Variáns: Caturra, YellowCatuai, Red Catuai
Feldolgozás: Honey
Fekvés: 1380 – 1500 masl
Ízjegyek: ananász, sárgadinnye, őszibarack, tejcsokoládé,
3.800 Ft – 12.550 Ft
Vélemények


Ami a kavekat illeti, eddigi top10 listank minden szereploje eggyel lejjebb kerult. A kavek csomagolasa is kiemelkedoen jo, tartja az aromat, nem kaptunk soha egy honapnal regebbi porkolest. Kimondottan tetszik az ajanlott viz receptje (ad egy iranyt merre induljak el), minden szukseges adat felvan tuntetve (porkoles/feldolgozas tipus/izjegyek). Talan egyik versenytarsnal sincs ennyi adat a csomagoalson. (Natural process kedvelokent sokszor ugy kell rairni a porkolore hogy akkor ez most milyen feldolgozasu)

Elkészítési javaslatunk:
Espressohoz:
Bemenő: 18,5g
Kimenő: 36g
Idő:25mp
Vízhőfok: 92 °C
Filterhez:
Kávé: 20g
Víz: 300g
Idő: 2:15
Vízhőfok: 95 °C
Őrlés Commandante: 22 click
Recept:
50g víz – keverés – bloom – 45mp-ig –
Lassan középre öntjük a maradék vizet, amíg el nem érjük a 300g-ot
Enyhén végezzünk körzést az eszközzel
Santa Maria egyike azon hét farmnak Jinotega és Matagalpa térségében, ami Victor Robelo, és így a Las Nubes csoport tulajdonában van. Eredetileg a 90-es évek végén vásárolták, a Kontra akciók felszámolása után. Elsőként édesapja kedvenc variánsával, yellowcatuai és caturra cserjékkel ültették be. Azóta a farm leginkább a caturrát termel, JimmyMierisch igazgatói felügyelete alatt. A fő fókusz a termelés mennyiségéről pedig a minőségre terelődött: minőségi lotok és kísérleti feldolgozások zajlanak a farmon, nagy sikerekkel.
Szüret idején a kávét saját tulajdonú feldolgozó állomásukra szállítják, mielőtt még a szárításra sor kerülne (a feldolgozás módjától függően, hiszen a farm egyaránt készít mosott, natural és honey tételeket). A szárító ágyak egy kicsit odébb, Matagalpában találhatóak, a LaNubes 2014-ben vásárolt állomásán. A szárítóágyak itt 3-4 réteg magasságban fekszenek egymáson, így jobban ellenőrizhetővé válik a hőmérséklet és a nedvességtartalom – a feldolgozás módjától és milyenségétől függően. Mivel minden eszköz a saját tulajdonukban áll, hihetetlen precíz és pontos adatgyűjtést és mérést tesz lehetővé – emellett azt is biztosítja, hogy a különféle kísérletek és új eljárások is biztosan a remélt minőségben és végeredménnyel folynak végig.
Jinotega a második legnagyobb régió Nicaraguában, mely az ország északi határán, Honduras szomszédságában fekszik. Matagalpapedig délről határolja Jinotega régióját.
Vélemények


Ami a kavekat illeti, eddigi top10 listank minden szereploje eggyel lejjebb kerult. A kavek csomagolasa is kiemelkedoen jo, tartja az aromat, nem kaptunk soha egy honapnal regebbi porkolest. Kimondottan tetszik az ajanlott viz receptje (ad egy iranyt merre induljak el), minden szukseges adat felvan tuntetve (porkoles/feldolgozas tipus/izjegyek). Talan egyik versenytarsnal sincs ennyi adat a csomagoalson. (Natural process kedvelokent sokszor ugy kell rairni a porkolore hogy akkor ez most milyen feldolgozasu)

Mit jelent nekünk ez a kávé:
A közép-amerikai kávék jellegzetes csokis ízvilágából néhány tétel olykor teljesen kitűnik. Ilyen volt a nicaraguai Santa Maria tétel is. Édes, sárgadinnyés, ananászos ízjegyekkel találkoztunk a kiválasztásnál, ami végül egy remek élménnyé alakult mind espressonál, mind filterkávé készítésnél.
Elkészítési javaslatunk:
Espressohoz:
Bemenő: 19g
Kimenő: 38g
Idő: 30mp
Vízhőfok: 94 °C
Filterhez:
Kávé: 20g
Víz: 300g
Idő: 2:15
Vízhőfok: 95 °C
Őrlés Commandante: 22 click
Recept:
50g víz – bloom – 45mp-ig
Lassan középre öntjük a maradék vizet, amíg el nem érjük a 300g-ot