Mit jelent nekünk ez a kávé:
Costa Rica mindig egy kicsit savasabb ízvilágot hoz a portfólióba, ez a kávé azonban anaerob feldolgozásának köszönhetően csupa-csupa érett gyümölcsöt hoz a csészébe. Mellette a szintén nehéz édességgel párosuló jegyek dominálnak, mazsola és méz jellemzik még leginkább. Nem volt hát kérdés, hogy bekerül-e a kínálatba!
Vélemények
Costa Rica El Mango
Ízjegyek: érett gyümölcsök, mazsola, méz
Ország: Costa Rica
Régió: Brunca
Mikro régió: Chirripó
Variáns: Caturra, Catuai
Feldolgozás: anaerob
Fekvés: 1550 masl
5.100 Ft – 17.300 Ft
Elkészítési javaslatunk:
Espresso:
hamarosan
Filter:
hamarosan
A régió a helyi őslakosokról, a Bruncákról kapta a nevét, akik már a spanyolok érkezése előtt a területet lakták.
A kávétermesztést azonban már a spanyolok hozták be: a 19. században érkező első telepesek hozták magukkal a kultúrát, Central Valley régiójából. Ugyanakkor, a második világháború végéig a régió nem volt része a nemzeti kávégazdaságnak.
Mégis, a hely tökéletes kávétermesztéshez: a völgyek gazdag vulkanikus talaját három folyó, el Chirripó. Le General és Grande de Térraba hálózza be. Minden adott a termesztéshez.
A Chirripó mikrorégió két hegy között található: Cerro de la Muerte (3 491 m) és Cerro Chirripó (3 820 m).
A közöttük elterülő völgy egészen különleges mikroklímával bír, ami befolyással van a végeredményre is: az innen érkező kávék kimagaslóan különleges csészeminőséggel bírnak.
Finca El Mango egy mindössze 8 hektáros farm, 1550 méteres magasságban. Ugyan a mangófa nem megszokott ebben a magasságban, itt mégis megtalálható néhány, árnyékot adva a kávénövényeknek.
A farm magába foglalja azt a területet is, ahol Don Régulo annak idején belekezdett a kávétermesztésbe.
Régulo eleddig 35 évet szentelt a kávénak: az 1990-es évek elején vette meg saját farmját, ezzel a régió egyik első kávétermesztőjévé vált.
Ügyelve a specialty ipar szükségleteire, a család az általa kezelt területeket több mikroterületre osztotta fel, ahol más-más variánssal, tengerszint feletti magassággal dolgoznak, sőt, eltérő a növényeket érő napfény mennyisége is.
A sok befektetett energia megtérült, hiszen számtalan díjat és elismerést zsebeltek már be, többek között a Cup of Excellence és Good Food Awards versenyein is.
Elkészítési javaslatunk:
Espresso:
hamarosan
Filter:
hamarosan
Vélemények
Mit jelent nekünk ez a kávé:
Costa Rica mindig egy kicsit savasabb ízvilágot hoz a portfólióba, ez a kávé azonban anaerob feldolgozásának köszönhetően csupa-csupa érett gyümölcsöt hoz a csészébe. Mellette a szintén nehéz édességgel párosuló jegyek dominálnak, mazsola és méz jellemzik még leginkább. Nem volt hát kérdés, hogy bekerül-e a kínálatba!