Mit jelent nekünk ez a kávé:

Igazi ízbomba: mazsola, aszalt szilva, bogyós gyümölcs hegyek – eper, málna, szeder, áfonya mind-mind egyetlen csészében, vaníliás selymességgel, rosé borokra emlékeztető karakterrel. Az a kávé, amit kóstolva csak annyit tudtunk mondani: wow.

Vélemények

Colombia La Leona

Ország: Colombia
Régió: Quindio
Város: Córdoba
Farm: La Leona
Tulajdonos: Dona Rosalba
Variáns: Tabi
Feldolgozás: Natural Lactic Fermentation
Fekvés: 1550 – 1700 masl

Ízjegyek: szárított gyümölcsök, bogyós gyümölcsök, vanília, boros textúra

Kiszerelés: 200 g

Pörkölés: Filter

4.400 Ft

2 készleten

Elkészítési javaslatunk:

Filterhez:
Kávé: 15g
Víz: 250g
Idő 3:45
Vízhőfok: 92 °C
Őrlés Commandante: 32 click
Felöntés 45mp-ként 50g amíg el nem éri a 250g-ot

A Dona Rosalda vezette La Leona farm már 20 éve a Gallego család tulajdonában van. Korábban főként banánt és granadillát termesztettek. Mára ugyan a banánültetvény egy részét megtartották, de fő terményükké a kávé vált. 5 hektáros földjükön főleg Castillo és Tabi variánsokkal dolgoznak, de a szomszéd farm szüreteit is ők dolgozzák fel.

A Tabi variánst 2002-ben, a Cenicafe szorgalmazására kezdték használni Kolumbiában. Typica, Bourbon és Timor hybrid keresztezésből hozták létre, külsőre és ízprofilra így inkább az első kettő, ellenálló képességében pedig a Timor Hybrid optimális tulajdonságait ötvözi. Az elnevezés, „tabi” bennszülött, törzsi nyelven azt jelenti „jó”.

A család teljes egészében maga kezeli a farmot, eszközeik és lehetőségeik adottak a kísérletezéshez.

Szüret után a cseresznyéket egy teljesen zárt műanyaghordóban elő-erjesztik, oxigénmentes, anaerob környezetben, ahol nagy mennyiségű tejsav képződik. Hasonló, mint a fehér sör esetében: a hozzáadott tejsav selymes, kiegyensúlyozott textúrát biztosít és dinnyés ízvilágot kölcsönöz.

A lactic fermentáció során a tejsav baktériumok anaerob környezetben keletkeznek, az erjedést pedig folyamatosan figyelemmel kísérik: az oxigénszint, a cukortartalom és a pH mért adatai jelzik, mikor fejeződik be az erjedés. Miután a mért adatok a kívánt mértéket elérik, a kávét tiszta vízbe áztatják, hogy az erjedés teljes egészében leálljon, ne maradjanak aktív tejsav baktériumok. Az erjesztés nagyjából 40 órát vesz igénybe.

Ezt követően a szemeket a betonon szárítják, ahol csupán részlegesen éri nap a parcellát. Ez a körülmény biztosítja, hogy a szemek ne hevüljenek túl a napon, így, folyamatos kontroll és napi kétszeri átforgatás mellett a szemek sérülés és minőségromlás nélkül, egyenletesen érik el a 10-12%-os nedvességtartalmat.

Végül, a folyamat legvégén hántolásnál a szemeket méret szerint átszitálják, majd kézzel újra átválogatják, hogy a defektes szemek ne kerülhessenek a tételbe.

Vélemények

Mit jelent nekünk ez a kávé:

Tabi limited – Igazi ízbomba: mazsola, aszalt szilva, bogyós gyümölcs hegyek – eper, málna, szeder, áfonya mind-mind egyetlen csészében, vaníliás selymességgel, rosé borokra emlékeztető karakterrel. Az a kávé, amit kóstolva csak annyit tudtunk mondani: wow.

Elkészítési javaslatunk:

Filterhez:
Kávé: 15g
Víz: 250g
Idő 3:45
Vízhőfok: 92 °C
Őrlés Commandante: 32 click
Felöntés 45mp-ként 50g amíg el nem éri a 250g-ot

Termékajánló

Peru CECAFE
3.900 Ft13.200 Ft
Colombia Finca Santa Rosa
3.800 Ft12.550 Ft
Gyümölcsös, édes presszó pörkölésű szemes kávé – Brazil Daterra
3.550 Ft11.900 Ft