Mit jelent nekünk ez a kávé:
Igazi ízbomba: mazsola, aszalt szilva, bogyós gyümölcs hegyek – eper, málna, szeder, áfonya mind-mind egyetlen csészében, vaníliás selymességgel, rosé borokra emlékeztető karakterrel. Az a kávé, amit kóstolva csak annyit tudtunk mondani: wow.
Vélemények


Ami a kavekat illeti, eddigi top10 listank minden szereploje eggyel lejjebb kerult. A kavek csomagolasa is kiemelkedoen jo, tartja az aromat, nem kaptunk soha egy honapnal regebbi porkolest. Kimondottan tetszik az ajanlott viz receptje (ad egy iranyt merre induljak el), minden szukseges adat felvan tuntetve (porkoles/feldolgozas tipus/izjegyek). Talan egyik versenytarsnal sincs ennyi adat a csomagoalson. (Natural process kedvelokent sokszor ugy kell rairni a porkolore hogy akkor ez most milyen feldolgozasu)

Colombia La Leona
Ország: Colombia
Régió: Quindio
Város: Córdoba
Farm: La Leona
Tulajdonos: Dona Rosalba
Variáns: Tabi
Feldolgozás: Natural Lactic Fermentation
Fekvés: 1550 – 1700 masl
Ízjegyek: szárított gyümölcsök, bogyós gyümölcsök, vanília, boros textúra
Kiszerelés: 200 g
Pörkölés: Filter
4.400 Ft
Elkészítési javaslatunk:
Filterhez:
Kávé: 15g
Víz: 250g
Idő 3:45
Vízhőfok: 92 °C
Őrlés Commandante: 32 click
Felöntés 45mp-ként 50g amíg el nem éri a 250g-ot
A Dona Rosalda vezette La Leona farm már 20 éve a Gallego család tulajdonában van. Korábban főként banánt és granadillát termesztettek. Mára ugyan a banánültetvény egy részét megtartották, de fő terményükké a kávé vált. 5 hektáros földjükön főleg Castillo és Tabi variánsokkal dolgoznak, de a szomszéd farm szüreteit is ők dolgozzák fel.
A Tabi variánst 2002-ben, a Cenicafe szorgalmazására kezdték használni Kolumbiában. Typica, Bourbon és Timor hybrid keresztezésből hozták létre, külsőre és ízprofilra így inkább az első kettő, ellenálló képességében pedig a Timor Hybrid optimális tulajdonságait ötvözi. Az elnevezés, „tabi” bennszülött, törzsi nyelven azt jelenti „jó”.
A család teljes egészében maga kezeli a farmot, eszközeik és lehetőségeik adottak a kísérletezéshez.
Szüret után a cseresznyéket egy teljesen zárt műanyaghordóban elő-erjesztik, oxigénmentes, anaerob környezetben, ahol nagy mennyiségű tejsav képződik. Hasonló, mint a fehér sör esetében: a hozzáadott tejsav selymes, kiegyensúlyozott textúrát biztosít és dinnyés ízvilágot kölcsönöz.
A lactic fermentáció során a tejsav baktériumok anaerob környezetben keletkeznek, az erjedést pedig folyamatosan figyelemmel kísérik: az oxigénszint, a cukortartalom és a pH mért adatai jelzik, mikor fejeződik be az erjedés. Miután a mért adatok a kívánt mértéket elérik, a kávét tiszta vízbe áztatják, hogy az erjedés teljes egészében leálljon, ne maradjanak aktív tejsav baktériumok. Az erjesztés nagyjából 40 órát vesz igénybe.
Ezt követően a szemeket a betonon szárítják, ahol csupán részlegesen éri nap a parcellát. Ez a körülmény biztosítja, hogy a szemek ne hevüljenek túl a napon, így, folyamatos kontroll és napi kétszeri átforgatás mellett a szemek sérülés és minőségromlás nélkül, egyenletesen érik el a 10-12%-os nedvességtartalmat.
Végül, a folyamat legvégén hántolásnál a szemeket méret szerint átszitálják, majd kézzel újra átválogatják, hogy a defektes szemek ne kerülhessenek a tételbe.
Vélemények


Ami a kavekat illeti, eddigi top10 listank minden szereploje eggyel lejjebb kerult. A kavek csomagolasa is kiemelkedoen jo, tartja az aromat, nem kaptunk soha egy honapnal regebbi porkolest. Kimondottan tetszik az ajanlott viz receptje (ad egy iranyt merre induljak el), minden szukseges adat felvan tuntetve (porkoles/feldolgozas tipus/izjegyek). Talan egyik versenytarsnal sincs ennyi adat a csomagoalson. (Natural process kedvelokent sokszor ugy kell rairni a porkolore hogy akkor ez most milyen feldolgozasu)

Mit jelent nekünk ez a kávé:
Tabi limited – Igazi ízbomba: mazsola, aszalt szilva, bogyós gyümölcs hegyek – eper, málna, szeder, áfonya mind-mind egyetlen csészében, vaníliás selymességgel, rosé borokra emlékeztető karakterrel. Az a kávé, amit kóstolva csak annyit tudtunk mondani: wow.
Elkészítési javaslatunk:
Filterhez:
Kávé: 15g
Víz: 250g
Idő 3:45
Vízhőfok: 92 °C
Őrlés Commandante: 32 click
Felöntés 45mp-ként 50g amíg el nem éri a 250g-ot