Mit jelent nekünk ez a kávé:

Lédús, szaftos mézdinnye, megszórva egy kis áfonyával: a kedvenc nyári gyümölcssalátám! Ezt az élményt hozza magával visszatérő burundi tételünk, amit ezúttal is öröm volt felvenni a kínálatba. A tavalyi mosott tétel is fantasztikusan gyümölcsös volt, de az idei, honey feldolgozással készült szemek, ha lehet, még jobban sikerültek a legutóbbinál!

Vélemények

Burundi Yandaro

Régió: Kayanza
Körzet: Yandaro, Kayanza, Kabarore
Mosóállomás: Yandaro
Fekvés: 1700-1800 masl
Variáns: Red Bourbon
Feldolgozás: Honey

Ízjegyek:

  • espresso: ribizli, zöldalma, szőlő, marcipán
  • filter: áfonya, fekete ribizli, mézdinnye, fekete tea

3.900 Ft13.200 Ft

Törlés

Elkészítési javaslatunk:

Espressohoz:
Bemenő: 17g
Kimenő: 40g
Idő: 26-28 mp
Vízhőfok: 93 °C

Filterhez:
Víz: 250g
Idő 3:45
Vízhőfok: 95 °C
Őrlés Commandante: 30click
Felöntés 45mp-ként 50g, amíg el nem éri a 250g-ot

(Érdemes bontatlan zacskóban pihentetni a kávét 7-14napig – túl friss kávét használva élesztős, fermentációs ízjegyek köszönnek vissza, az élénk gyümölcsök helyett)

A névadó folyó völgyében fekvő területen, a környező 22 domb középpontjában fekszik a Yandaro mosó állomás, 1774 méter tengerszint feletti magasságon. A közeli Kibira esőerdő közelségének köszönhetően nemcsak a klíma, de a környezeti adottságok – a tápanyaggazdag talaj, az elegendő talajvíz – is a kávétermesztés előnyére válnak.

Az állomás 3193 helyi gazdálkodót szolgál ki. Az átlagosan 1800 méter tengerszint feletti magasságon fekvő kisgazdaságokból egy-egy szüret alkalmával nagyjából 1200 tonnányi kávé érkezik a mosóállomásra. A terület átlaghőmérséklete 18 és 25°C között mozog.

A legtöbb termelő család 200-250 cserjével gazdálkodik, így a szüret szinte teljes egészében családi esemény. Az állomást üzemeltető Greenco szervezet ugyanakkor tisztában van azzal, hogy a messze élő termelők számára az út költséges időpazarlás, mindamellett a távolság miatt a tételek minőségének romlása is képbe kerül. Épp ezért, 12 gyűjtőpontot létesítettek, ahonnan a szállítás folyamata és költségei már teljes egészében a vállalkozást terhelik.

A minősítési folyamat a cseresznyék átvételétől folyamatosan zajlik. A magozást, a fermentációs időt, a mosást, az osztályozást és a végső szárítást mind szigorú figyelemmel kísérik, többször átválogatják és osztályozzák.

Szállítás után 6 órán belül már megkezdődik a cseresznyék magozása, ahol a magozó gép sűrűség szerint tovább szelektálja a szemeket. A magok ezután, a vékony rajtuk ragadt pektin réteggel a szárító ágyakra kerülnek, ahol 2-3 hetet töltenek. Ez idő alatt is folyamatos a minőségi átválogatás, a rossz vagy korán fermentálódó szemeket eltávolítják a tételből. A sűrű ellenőrzéseknek köszönhetően az egyenletes száradás is teljes kontroll alatt zajlik. A nedvességtartalmat is végig ellenőrzés alatt tartják.

Vélemények

Mit jelent nekünk ez a kávé:

Lédús, szaftos mézdinnye, megszórva egy kis áfonyával: a kedvenc nyári gyümölcssalátám! Ezt az élményt hozza magával visszatérő burundi tételünk, amit ezúttal is öröm volt felvenni a kínálatba. A tavalyi mosott tétel is fantasztikusan gyümölcsös volt, de az idei, honey feldolgozással készült szemek, ha lehet, még jobban sikerültek a legutóbbinál!

Elkészítési javaslatunk:

Espressohoz:
Bemenő: 17g
Kimenő: 40g
Idő: 26-28 mp
Vízhőfok: 93 °C

Filterhez:
Kávé: 15g
Víz: 250g
Idő 3:45
Vízhőfok: 95 °C
Őrlés Commandante: 30click
Felöntés 45mp-ként 50g, amíg el nem éri a 250g-ot

(Érdemes bontatlan zacskóban pihentetni a kávét 7-14napig – túl friss kávét használva élesztős, fermentációs ízjegyek köszönnek vissza, az élénk gyümölcsök helyett)

Termékajánló

3.900 Ft13.200 Ft
Kis kiszerelésű egyedi ízélmény – Costa Rica San Francisco
3.900 Ft13.200 Ft
Peru CECAFE
3.900 Ft13.200 Ft