Mit jelent nekünk ez a kávé:
Vélemények











Burundi Businde
Ízjegyek: piros szőlő, pirosbogyós gyümölcsök, karamel, mandula
Ország: Burundi
Régió: Kayanza
Farm: Businde
Variáns: Red Bourbon
Feldolgozás: natural
Fekvés: 1650 – 1800 masl
5.100 Ft – 17.300 Ft
Elkészítési javaslatunk:
Espresso:
hamarosan
Filter:
hamarosan
A Businde feldolgozó állomás a burundi Buyenzi–Kayanza régió északi tartományában található, közel a rwandai határhoz, azon a dombon, ahonnan a Twa, az egyik legritkább és legkisebb számú etnikai csoport származik.
Kayanza Burundi egyik vezető kávéterülete, amely enyhe éghajlatáról, 18 °C-os éves átlaghőmérsékletéről, 1700–2000 méteres tengerszint feletti magasságáról és termékeny talajairól ismert. Az itt termesztett kávé gyakran szerepel a Cup of Excellence díjnyertesek között.
A Businde állomás a MATRACO (Matsitsi Trading Coffee SU) tulajdonában van, amelyet Zuberi Matsitsi alapított 2015-ben, azzal a céllal, hogy specialty kávét termeljen és népszerűsítsen. Zuberi több mint 7000 kávéfa és három feldolgozó állomás tulajdonosa a Kayanza és Muyinga régiókban.
A MATRACO kávéi 2013, 2014, 2015 és 2017-ben is díjat nyertek a Cup of Excellence versenyen. A Businde állomás körülbelül 650 kávétermelő családot szolgál ki, és a munkatársaknak közel 60%-kal magasabb bért fizet, mint a burundi átlagbér.
A helyi gazdák számára támogatást nyújtanak, például segítenek a kávéhéj újrahasznosításában – komposztálással műtrágyát készítenek belőle –, valamint a termelékenység növelésében is aktív szerepet vállalnak, új kávécsemetéket biztosítva a gazdálkodóknak.
Elkészítési javaslatunk:
Espresso:
hamarosan
Filter:
hamarosan
Vélemények











Mit jelent nekünk ez a kávé:
Letisztult, csodás, hihetetlenül édes – ezek voltak a fő jellemzői a kávénak. Cukorkás édessége mellé párosuló fűszeressége igazán különlegessé tette számunkra, ám kolumbiai kávékra jellemző citrusossága még inkább kiemeli ezt az élményt.