Személyes kedvenceink: Mit is imádunk igazán a munkánk során II.

Munkánk során ugyan mindannyian úgy érezzük, megfelelő helyen vagyunk, ám a napi rutinból olykor-olykor jól esik kiszakadni. Személyes kedvenceink sorozatunkban szeretnénk megosztani veletek azokat a pillanatokat, amelyeket kimondottan élvezünk mindennapjainkban. Hogy ezek épp a fő feladataink-e, vagy valami teljesen más, az a cikkből kiderül!

Vivi és a kiállítások

Habár napi szinten is sok visszajelzést kapunk, aktívan tartjuk a kapcsolatot valamennyi partnerünkkel, vásárlóinkkal és az érdeklődőkkel – mégis, amikor ott vagyunk szemtől szemben, az egészen más. Izgalmas beszélgetések, eszmecserék, vélemények és értékelések cserélnek gazdát a pultnál szemtől szemben, ez teszi annyira különlegessé a kiállításokat számunkra.

————————————

A kiállítás egy olyan összeszervezett fórum, ahol lehetőségünk van a legtöbbet és a legjobbat adni önmagunkból.

————————————

Mindegy, hogy közönségünk épp csak ismerkedik a kávé világával, vagy már nyakig benne van: inspirálóbeszélgetésekkel telik a napunk, visszatérve pedig egészen új lendülettel indulunk neki a hétköznapi folyamatoknak.

Azonban, mire ide jutunk, addigra már több, hosszú, kemény munkával és készülődéssel eltöltött nap van mögöttünk.

Első és legfontosabb dolgunk eldönteni, hogy milyen kávékat viszünk magunkkal: mi kerüljön az espresso őrlőbe és mit készítsünk filteren. Mivel külön filter és espresso profillal pörköljük kávéinkat, sokszor első lendületünkben úgy érezzük, hogy mindent mindenhogy készíteni lenne a legjobb. Ilyenkor azonban mérlegelni is kell, hiszen például az espresso egy véges dolog: ha csak a mi standunkon háromfélét kóstol egy vendég, mennyit bír még vajon meginni más pultoknál? Épp ezért, általában egy vagy két kedvencünket, komplexebb naturalokat készítünk espresson.

Kávéinkat leginkább feketén, ízesítés nélkül kóstoljátok ti is, ehhez kalibráljuk hát a recepteket. Itt azonban nem csupán a kávé, az őrlési finomság és a lefolyási idő a kérdés a beállításoknál, hanem az is, milyen vízzel készítsük ezeket – a különböző ásványi anyag tartalmú vizek ugyanis egészen más oldalát mutatják a kávénak. Hogy az a legjobb legyen, magunk keverjük a vizeket kávéinkhoz. Az általunk használt ásványi anyag tartalmakat egyébként meg is találjátok a kávé csomagolásán.

Emellett egy nagyon fontos tényezővel kell még számolnunk a kóstolásnál: hogy miből is kóstoljátok pontosan. Az egyszerhasználatos papírpoharak ugyanis eltolják a kávé ízét, hozzáadva saját ragasztós-papíros ízvilágukat, ami leginkább tejes italoknál sem elhanyagolható, de egy espresso vagy egy filterkávé esetén rendkívül zavaró lehet. A sok megoldás közül mi végül az üvegpoharak mellett döntöttünk: lényegesen kevesebb végzi a kukában, mint a papírpoharak közül, illetve moshatóak, és a kávé is élvezhetőbb belőle.

A papírpoharas helyzetet azonban nemcsak mi láttuk aggasztónak: számos kiállítás kapcsán találkoztunk már remek kezdeményezésekkel, ahol belépéshez újra használható, elviteles műanyagpoharat kaptak a résztvevők, de az sem ritka, hogy a saját poharatokkal, kedvenc csészétekkel érkeztek a pulthoz kóstolni.

A receptúrák összeállítása után számolnunk kell azzal is, hogy milyen mennyiségekkel kell készülnünk, hogy mindenkinek jusson otthonra szemes kávé, aki szeretne magával vinni. Ezekhez a kis csomagokhoz a kiállítások alkalmára készítünk kreatív anyagot is, így rögtön kézhez kapjátok ti is az információkat a kávé származásáról, feldolgozásáról, útjáról a pörkölőig.

Megéri-e otthonra espresso gépet venni?A pörkölő életét pedig igyekszünk úgy hangolni, hogy újdonságainkkal itt, személyesen, általunk prezentálva találkozhassatok először. Ilyen volt az új, fehér design a fekete zacskók után és a NespressoTM kompatibilis kapszuláink indítása is. A személyes és azonnali visszajelzés pedig nemcsak  meglévő termékekről és arculatról mond sokat, de mindig találunk ki új ötleteket, amik irányába a kiállítás után indulhatunk.

Persze, ott van mellette a szöszölős, aprólékos része is a készülődésnek: minden legyen készen, minden a saját dobozában, ahhoz a folyamathoz, amihez tartozik, essen kézre, és legyen belőle elég – de ami a legfontosabb: olyan helyre készítsük, hogy semmiképp se hagyjuk a műhelyben. Jobb esetben ez lehet egy golyóstoll is (aminek a hiánya ugyanúgy egy hosszabb fennakadás kezdete lehet), rosszabb esetben akár a lényeg, a kávé is kint maradhat.

Egyelőre azonban még nem kell pakolásznunk, az elmúlt egy évben ez a pezsgés elmaradt. Unatkozni azonban nem volt időnk: folyamatosan fejlődve készülünk a következő kiállításra, amire reméljük, idén már sor kerülhet!

Fotók: coffeequestblog, Vitéz Ádám