Mit is imádunk igazán a munkánk során III.

Munkánk során ugyan mindannyian úgy érezzük, megfelelő helyen vagyunk, ám a napi rutinból olykor-olykor jól esik kiszakadni. Személyes kedvenceink sorozatunkban szeretnénk megosztani veletek azokat a pillanatokat, amelyeket kimondottan élvezünk mindennapjainkban. Hogy ezek épp a fő feladataink-e, vagy valami teljesen más, az a cikkből kiderül!

Hernyák Gábor és a cupping

Terepmunka látástól mikulásig: kommunikáció, szakmai tanácsadás, közös munka a partnerekkel és veletek – ez teszi ki egy hetem nagy részét leginkább, ami bár sok energiát felemészt, kreatívan terhel le. Az izgalmas pezsgés és csapatmunka után azonban jól esik kicsit kikapcsolódni, és annak szentelni minden figyelmemet, ami egyben a szenvedélyem is: a kávé.

Az egyik legizgalmasabb része a munkámnak a kávékóstolás.

A folyamat Vivinél indul: kiválasztja az ígéretes kávémintákat, egyelőre csupán leírás alapján, törekedve arra, hogy olyan kávék érkezzenek már be hozzánk, amik a telitalálathoz közel vannak. Rendkívüli szerencsénk van zöldkávés partnereinkkel, hiszen a hosszas együttműködésnek hála sokszor már pontosan tudják, mire van szükségünk, így a válogatásra szánt idő lerövidül. Ezután következik az izgatott várakozás, amíg a minták megérkeznek.

Egyszerre nagyjából 8-10 tételt helyezünk fel az asztalra. Cupping során a célunk ezek összehasonlítása, épp ezért úgy kell elkészítenünk, hogy a lehetőleg ugyanazon a kioldódási szinten tudjuk kóstolni őket. Egyszerű kerámia csészéket, úgynevezett cupping csészéket sorakoztatunk fel egy hosszú asztalon – nagyon fontos, hogy ezek a csészék egyformák legyenek űrmértékben és anyagban is, hogy a hőveszteség ne legyen befolyásoló tényező! Ugyanez a szempont érvényes a kávékra is: ugyanazon az őrlőálláson, 12 gramm kávé, 200 gramm vízzel – majd indítjuk is a stoppert. Négy perc után törjük meg a tetején képződött kérget, majd a maradék habtól megszabadulva már csak arra várunk, hogy az elkészült ital fogyasztható hőmérsékletű legyen.

Ekkor kezdődik a legizgalmasabb rész.

A kóstolás kezdetétől számítva a kávénk íze folyamatosan változni fog a hőmérséklet csökkenés hatására.A legelején még sokkal hangsúlyosabb a kávé testessége, a karakteresebb ízei bújnak elő, inkább csokis ízvilágú ilyenkor. 14-16 percnél jönnek a legkomplexebb savak és bontakoznak ki a legizgalmasabb ízek – ilyenkor csak cuppogunk, és igyekszünk még időben kanalazni a csészéből, nehogy elfogyjon. Roppant izgalmasnak tartom, ahogy akár azonos területekről, farmokról érkező kávéknak más-más feldolgozásokkal mennyivel másabb ízvilága, egészen eltérő ízjegyei lehetnek – egy könnyed, virágos, barackos mosott tétel például száraz feldolgozással egészen komplex, aszalt gyümölcsös, bogyós jegyeket is mutathat.

A legvégén persze sajnos lesz egy pont ahol a lehűlés hatására már ezek az izgalmas savak szétesnek és megsavanyodik a kávénk – ez is egy jó teszt azonban, hiszen a különböző minőségű kávék más-más ideig bírják.

Minden csésze kóstolása egy új felfedezés. Hihetetlen még végiggondolni is, hogy hány ember keze munkája van abban az adott kávéban, amit épp kóstolunk. Még izgalmasabbá teszi a folyamatot a tény, hogy ilyenkor döntjük el azt is, melyik kávét fogjuk betenni a portfóliónkba.Ekkor egyszerre szakmai és fogyasztói szemmel is értékelnünk kell a kávékat, tudnunk kell, hogy egy adott tétel mit mutat majd a mi kezeink között, mi változik egy espresso esetén, stb. Nyugodt szívvel mondhatom, hogy csak olyan kávékat pörkölünk és forgalmazunk, amik már egyszer megmelengették a szívünket egy kóstolás alkalmával. És azért választottuk épp azt a kávét, mert úgy gondoljuk, hogy egy igazán finom és izgalmas kávét tudunk nektek bemutatni.

Azt gondolom, hogy a munka ezen részét csak úgy lehet végezni, hogyha valaki szenvedélyesen rajong a kávéért. Szerencsére (és ezt mindannyiunk nevében mondhatom) jó kezekben vagytok.

Fotók: Vitéz Ádám és saját képek