Hogyan válasszunk filter eszközt? Part I.

Sokan kérdezik tőlem, hogy melyik a legjobb filter eszköz, ám erre nagyon nehéz válaszolni. Többek között a KoffeinBox  https://www.koffeinbox.com/ csapatának is írtam a filterkávéról https://www.koffeinbox.com/filterkave/. Ilyenkor sokan azt várják, hogy eláruljam a nagy titkot, és majd varázsütésre tökéletes kávék készülnek otthon, csak azért, mert az általam javasolt eszközt választották. De sajnos ez nem igaz.

Filterkávé készítésénél sokkal több hangsúly van azon, hogy hogyan érjük el a célunkat, azaz a tökéletesen elkészített kávét, mintsem azon, hogy mivel. Persze az vitathatatlan, hogy egyes eszközökkel könnyebben lehet hibázni, ami leginkább egyenetlen kioldódást és így kevésbé finom italt eredményezhet. Nyilván a legegyszerűbb dolgunk akkor lenne, ha cuppingban kóstolnánk, hiszen ott csak felöntjük a kávénkat vízzel, és az időre bízzuk az oldódást.

Filterkávé készítésnél azonban pont, hogy a játék részét élvezzük: az események teljes kontrollálása a változók folyamatos variálása mellett teszi igazán egyedi élménnyé a kávézást – miközben nem szabad kizárni a hibázási lehetőségeket. Úgy vélem, hogy összességében a legtöbb eszközzel el lehet érni ugyanazt az eredményt. Tegyük fel, hogy nem tudunk dönteni egy Kalita és egy V60 között. A V60-ról azt mondják, hogy tisztább ízeket lehet vele kihozni a Kalitáról pedig, hogy testesebbek, édesebbek lesznek a kávék. Ez tehát azt jelentené, hogy a V60-nal nem lehet testes kávét készíteni?

Hát persze hogy nem! Mivel a receptet folyamatosan tudjuk változtatni és a felöntések számával is tudunk játszani,ez a teória már nem áll fenn.

De menjünk bele egy kicsit jobban ebbe. Tegyük fel, hogy meghozzuk a döntést: V60. De melyik a három különböző fajta közül? Műanyag, üveg vagy kerámia – melyik a legjobb? Sőt: melyiknek a legjobb a hőtartása?

Bajnokok és nagy szakmai háttérrel rendelkező emberek nyilatkoztak már egyéni preferenciájukról, azt feltüntetve alapigazságként. Viszont tulajdonképpen ugyanaz áll itt is fenn, mint két különböző eszköz esetén.

Nemrég csináltam is egy kísérletet a műanyag és az üveg V60 között, ahol mindkét ital pontosan ugyanazokkal a paraméterekkel készült. Melyik volt a jobb? Hmm… Egyik sem – és mindkettő; teljesen mások voltak. A műanyaggal készült ital savasabb, gyümölcsösebb és vibránsabb volt a másiknál. Az üveggel készült ital ezzel szemben édesebb volt és testesebb. A háromtagú laikus kóstoló bizottságból kivétel nélkül mindenki azt mondta, hogy az üveg V60-nal készült ital jobb lett. Igazuk volt?

Készítettem egy újabb italt a műanyaggal: ugyanaz a recept, finomabb őrlés (2 Comandanteklikkel). A végeredmény pedig egészen hasonló volt az üveg V60-nal készült italhoz.

Összegzésként azt gondolom, hogy az első eszköz roppant meghatározó. Attól fogva valahogy az lesz a legjobb számunkra, de nem a kialakítása vagy az anyaga miatt, hanem egyszerűen azért, mert megtanuljuk használni, kiismerjük a tulajdonságait, finomítunk az öntési technikánkon, és kitapasztaljuk, hogy melyik recept illeszkedik leginkább az épp adott eszközhöz. Rengeteg lehetőségünk van jót kihozni egy adott kávéból – hiszen többnyire finom italokat készítünk. Ne csüggedjünk azonban, hogyha elsőre nem sikerül a maximumot kihozni egy kávéból. Próbálkozzunk tovább, fejlődjünk, és emlékezzünk arra, hogy az eszköz csak egy eszköz. Minden más a mi kezünkben van!

Fotók: Vitéz Ádám