Ahonnan a kávé jön –Costa Rica

Két óceán közé zárva napjaink szörfparadicsoma Costa Rica, akinek turizmusán kívül a kávéipara is említésre méltó. Az esőerdő nemzet a tizenkilencedik század óta büszkélkedhet kávé exportjával – ez alatt az idő alatt pedig az egyik legfejlettebb közép-amerikai kávétermő országgá nőtte magát.

Folyamatos és fáradhatatlan fejlesztések – kiterjedt technikai tudás és a részletek pontos akkurátus követése, rengeteg alkalmazkodó variáns teszi kiemelkedővé a mai napig a nyolc kávétermő régióval rendelkező Costa Ricát. Jelenleg a világtermelésben a 14. helyen áll.

1821-ben, a Spanyolországtól való függetlenedést követően kapta meg a kávé központi szerepét a közép-amerikai ország gazdasági életében. A kormány akkori ösztönzőprogramjának keretében ingyen zöldkávét osztottak szét a lakosok között, így serkentve őket arra, hogy a mezőgazdasággal foglalkozó családok és gazdaságok átálljanak vagy éppen elinduljanak a kávétermesztés rögös útján. Nem sokkal később már Közép- és Dél-Amerikába is exportáltak terményeikből, majd két dekáddal később már az európai kontinens is megismerhette hírüket. 1860-ra már az Egyesült Államokba is szállítottak.
A kávétermesztés annyira jelentőssé nőtt Costa Ricában, hogy egészen 1890-ig ez volt az egyetlen exportcikkük.

Ugyanakkor sürgető szükség volt a minőség növelésére.
A Costa ricai farmerek jelentősen nagyobb költségekkel kellett, hogy számoljanak a termesztés és feldolgozás során, mint a környező országokban általában. A turizmus-ipar folyamatos növekedése és a külföldi üzletek egyre több pénzt hoztak Costa Ricába, inflációt okozva ezzel. Habár az infláció és az életszínvonal emelkedése összességében pozitív előnyökkel jártak Costa Rica számára, a mezőgazdasági területek nehézkesen tudtak felzárkózni az egyre növekvő földárakhoz, tőkeszükséglethez, a megnövekedett munkabérekről nem is beszélve.

Magas költségeiket kiküszöbölendő, olyan irányba kellett indulniuk a termeléssel, ami kiemeli őket a világ kávétermő országai közül, amivel azt üzenik, hogy terményeik megérik a magasabb árat. Az elképzelésből a specialty kávéipar profitált: a gazdaság és a termelési irány korai minőségi módszerei a specialty kávézás előfutárai voltak.
Gazdagabb régiókban, mint pl. Tarrazú, ahol a megfelelő feltételek miatt könnyebb a minőségi kávétermelés, a megnövekedett verseny arra sarkallta a gazdákat, hogy saját malmokat létesítsenek, illetve különleges és kísérleti variánsokkal kezdtek el dolgozni.

Costa Rica mindemellett világvezetővé vált a lekövethetőség és a fenntarthatóság szempontjából. Az ország 50 ezer kávétermelőjének 90%-a kisgazda, akik terményeiket mikro malmokban dolgozzák fel, így lehetőségük van a saját szüretüket egyben és a saját feldolgozási utasításaiknak megfelelően visszakapni. A mikro malmok használata a 2000-es években terjedt el igazán, egészen addig inkább a kooperatív, közösségi feldolgozás volt elterjedt. Azonban, ahogy a specialty módszerek egyre nagyobb hasznot jelentettek, egyre több farmer hozta létre saját mikro malmát, ezzel sokkal nagyobb kontrollt nyerve a feldolgozáson és a lekövethetőség is egyszerűbbé vált – ami pedig az egyik legfontosabb szempontja a specialty iparnak. Ez a rendszer pedig lehetővé tette a Costa ricai kistermelők számára is, hogy széles termékskálát kínálhassanak vevőiknek.

A tipikusan kiszámíthatatlan de mégis inkább száraz időjárási viszonyok is nehezítik a farmerek dolgát – szinte ellehetetlenítve ezzel az organikus kávétermesztés folyamatait. Ugyanakkor, mind a kormány, mind a gazdálkodók jelentős környezetvédelmi programokkal dolgoznak. Valójában, a Costa ricai kormány nagyon szigorú a vízfelhasználás és –szennyezés kérdésében. Mivel a szűrőrendszerek nem elég fejlettek ahhoz, hogy megfeleljenek a kormány kritériumainak, ritkán találkozni fully washed kávékkal. A legtöbb malom, ahol mégis készítenek mosott tételeket inkább centrifugát, semmint vizet használnak a pektinréteg eltávolítására.

Costa Rica jellegzetes feldolgozása, a honey process 2006-ban indult, amikor Juan Ramon Alvadaro megnyerte a a Cosecha de Oro (Arany Szüret) versenyt – kihozva a legtöbbet a környezetvédelmi korlátozások által szűkített lehetőségekből. Mindkét nyertes tétele honey feldolgozású volt, amelyhez csupán egy magozót használt. Szokatlan kávéi és váratlan győzelme tovább vitte Costa Ricában az új feldolgozási módszer hírét, és hamar elterjedt. A különböző mikro malmok ezután már az új feldolgozási trendet követték. Hamarosan, az ország kiszámítható és megbízható mosott tételeit új, érdekes, egyedi és felmárkázott feldolgozási módok váltották fel. A száraz feldolgozású kávé már általánossá vált, és egyre nagyobb arányban készültek honey tételek is.

A mai napra Costa Rica terményei kimondottan változatosságuk miatt váltak ismertté és kedveltté, kávéi gazdag íz- és aroma összetételeinek köszönhetően igencsak keresettek a világ minden területén. Habár jellemző ízvilága inkább csokoládés jellegű, gazdag, sűrű testtel, a citrusos, mézes, édes, gyümölcsös ízjegyek is egyre nagyobb arányban kapnak helyet a Costa ricai kávék ízösszetevői között.

Forrás:

Sucafina – Origins: Costa Rica https://sucafina.com/emea/origins/costa-rica?price=EUR

DRWakefield – Origins: Costa Rica https://drwakefield.com/origins/costa-rica/

Fotók: DRWakefield